24.08.2012 12:08

Tak kdo má pravdu?

Podkašpar (1. náměstek) Ministerstva nespravedlnosti Volák se tvrdě ohradil proti výroční zprávě Bezpečnostní informační služby, která si o „profesionálech a čestných lidech“ v soudcovských talárech dovolila říct, že je to banda šmejdů prolezlá klientelismem a korupcí (více zde Vtip týdne). V každém jiném demokratickém a právním státě, by za to musely padat hlavy. Buď na straně BIS, která velmi hrubě podkopala nezávislost justice nebo hlava podkašpara Voláka, který kryje trestnou činnost soudní stolice. Když se dva „perou“, vždy musí být někdo, kdo je rozsoudí. V daném případě jsou to občané tohoto státu, kteří si obě mocenské složky státu zřídili, aby vykonávaly jejich vůli.

Jen za dobu, kdy jsem čekal na skončení tiskové konference diletanta Blažka, aby mi novináři poskytli informace o jejím průběhu, se na ministerstvo dostavilo několik občanů, zjevně rozladěných s fungování justice a samotného ministerstva. Jeden z občanů poslal předchozímu ministrovi spravedlnosti doporučený dopis, kde si stěžoval na „profesionální a čestné lidi“ v talárech, ale ten se mu vrátil zpět s tím, že dopis nebylo komu doručit. Je tedy pravděpodobné, že kromě bývalého náměstka Melzera pracují i ostatní úředníci ministerstva jen tři dny v týdnu.

Na ministerstvo také přišel občan, který se domáhá škody způsobené „profesionálními a čestnými lidmi“ v talárech. Zjevně to nebylo poprvé. Osobně se s ním nikdo nechtěl bavit, a s úředníky musel komunikovat po telefonu. Z rozhovoru vyplynulo, že se ho snaží přesvědčit, aby si podal k soudu žalobou. On se jim zase snažil vysvětlit, že sice máme soudy, ale to jsou jen budovy, ve kterých spravedlnost nelze ani potkat. Taková informace byla pro úředníka na druhém konci linky jen těžko pochopitelná, proto se ho občan snažil přesvědčit, ať jde ven před budovu a zeptá se nějakého kolemjdoucího občana, zda se někdy v budově soudu se spravedlností potkal. Marně! Ale prý to nevzdá a přijde znova.

Na Novinkách.cz se dnes objevil článek Protestující důchodce strávil dvě hodiny na stožáru.

Na stožár vysokého napětí na vlakovém nádraží v Ústí nad Labem - západ vylezl ve čtvrtek kolem 17. hodiny odpoledne důchodce, který tak protestoval proti stavu policie, justice a obecně proti poměrům v zemi. Slezl až po dvouhodinovém vyjednávání s policií a poté byl převezen na výslech na policii.

.

Rozsudek mezi výroční zprávou BIS a vyjádřením Ministerstva spravedlnosti ústy podkašpara Voláka je tedy naprosto jasný.

Když prezident Klaus jmenoval Blažka do funkce, měla ho ochranka místo na ministerstvo eskortovat rovnou do kriminálu, kde kromě Rátha už měl dávno sedět i Pospíšil, Melzer a Volák, kteří kryjí špatnou práci či dokonce trestnou činnost soudní stolice a státu tím každý rok vzniká škoda řádu stovek miliónů korun. Na místo toho odveze police k výslechu důchodce, který si zoufalým protestem dovolil upozornit na tento zvrácený stav.

 

—————

Zpět