14.01.2014 15:02

Všichni jsme hlupáci

Podle prosincového šetření agentury CVVM  občané vidí vývoj situace ve vybraných oblastech života během uplynulého roku jako špatný (Všechno se zhoršilo, všechno je špatně). Leckdo by dokonce řekl, že to stojí za hovno. Lidé by si však měli přestat stěžovat, protože situace není tak hororová. Lidé vidí jen zvýšení cen a nechápou hlubší důvody. Tak to vidí světově proslulá socioložka Jiřina Šiklová. A když to říká tato do morku kostí prohnilá propagátorka genderových a multikulturních zvráceností, tak nám nejspíše nezbývá, než uznat, že jsme všichni nechápající hlupáci.

Socioložka Šiklová: Jsme na tom dobře jako nikdy. Lidé vidí zvýšení cen, ale nechápou hlubší důvody

Lidé by si měli přestat stále stěžovat, protože Česko na tom opravdu není tak hororově, jak nám média namlouvají.

Skepse není na místě

Jak z některých půzkumů veřejného mínění vyplývá, lidé už nadávají skoro úplně na všechno. "Byli zvyklí, že jim politický systém celou dobu lhal. Proto stále opakují, jak je vše špatně. V době minulé se o tom na veřejnosti nemluvilo. Dnes, když média píší o všem, tak mají lidé dojem, že v Česku opravdu neexistují solidní podnikatelé. Není to pravda. Ve své oblasti, byť nejsem podnikatel, jsem se nesetkala s žádným korupčníkem. Kdybych byla v takovém podniku, tak bych se pokusila na to upozornit," vysvěltuje.

Za minulého režimu podle ní mnoho lidí skoro uvěřilo propagandě, jak je vše růžové. Dnes zase většina věří médiím, tedy vidí budoucnost v tmavých odstínech. "Česko na tom opravdu není tak špatně, jak se nám pořád zdá. Ekonomicky jsme na tom nyní tak, jak jsme nikdy nebyli. Celá Evropa je na tom dobře. Lidé ale mají pocit, že když jsou v opozici, tak mohou obecně nadávat na úplně všechno. V novinách pozitivní zpráva není zpráva, jinak by se to nečetlo. Kdyby ty negativní a katastrofické zprávy naši občané nechtěli číst, tak by jim je novináři nepředkládali," popisuje začarovaný kruh blbé nálady.

Lepší kurz upravit, než nevyvážet

Ohledně intervence České národní bankay (ČNB) do kurzu koruny, u nás tolik kritizovné, je opatrná. "Nejsem ekonomka. Ale vím, že když je příliš nadhodnocena koruna, tak se špatně prodávají naše výrobky. Takže si dokážu představit, že je lepší její kurz upravit, než by potom řada podniků nemohla vyvážet své várobky, protože by to pro ně nebylo rentabilní. Lidé vidí jen zvýšení ceny potravin, ale nechápou hlubší důvody. Kdyby zde byla inflace, tak by se jim znehodnotily všechny peníze. Řada firem by byla zavřena, protože by neměla co prodávat. Pokud je zásah ČNB správný, tak by se mělo vše v dobré obrátit," končí smířlivě politoložka.

Zdroj Parlamentní listy Socioložka Šiklová: Jsme na tom dobře jako nikdy

—————

Zpět



ADIKIA PODPORUJE

www.hnutiusvit.cz

Podrobný program ZDE