18.11.2012 00:56

17. listopad 2012 - Ve jménu spravedlnosti

Výročí sametové revoluce v mnohém připomínalo období před listopadem 1989. Vládnoucí garnitura klade věnce k pietnímu místu na Národní třídě a hovoří o oslavě. Většina lidí však nic neoslavuje, protože po 23 letech budování demokracie zjišťuje, že jsme na tom ještě hůře, než za totalitního režimu.

Platforma odborů, občanských iniciativ a sdružení Stop vládě uspořádala v pořadí již druhou demonstraci, tentokrát s podtitulem "Demokracie vypadá jinak". Cílem více než 25 tisícové demonstrace, která se tak stala největším protestem při výročí 17. listopadu, bylo poukázat na skutečnost, že vláda svazáka Přesčase má nejmizivější důvěru občanů od roku 1989 a že legitimita této vlády byla opakovaně vyčerpána. Zástupkyně sdružení Alternativa zdola Ilona Švihlíková to naprosto přesně vyjádřila jedinou větou.

"Promiňte nám, že nevyděláváme tolik, kolik vy kradete."

Adikii však nejvíce zaujala úvahy spisovatelky Lenky Procházkové, která je reakcí na vlastizradu poslanců, kteří jediným hlasem poslance namočeného do korupční aféry, odhlasovali zákony, se ketrými drtivá většina občanů nesouhlasí. Aniž by si to uvědomovala, svojí úvahou naprosto dokonale charakterizovla naší soudní stolici.

Ve jménu spravedlnosti páchají křivdu.

Jménem  mravnosti hájí nemravnost, 

Ve jménu zákona porušují zákon,

Ve jménu pravdy šíří lež.

Pod jménem cti jednají bezectně.

Ve jménu dobra slouží zlu.

—————

Zpět


ADIKIA PŘEDSTAVUJE
Ministr spravedlnosti ČR

JUDr: Pavel Blažek