25.05.2015 22:55

Avízo - Držte huby s Jílkovou II

Je to asi měsíc, kdy Adikia reagovala na reklamní spot Jílkové, ve kterém vyzívá občany, aby přišli diskutovat, pokud vědí o nějakém zákoně, který by zde byl potřeba.  Adikia tedy „nahodila“ téma Zákon o výživném, ale bez jakékoliv odezvy, přesto má být tento týden v putice "U jílkové"  tématem Náhradní výživné, a zda by se mělo změnit vypočítávání výživného.

Máte slovo s Michaelou Jílkovou

Příští téma: Má stát platit alimenty za neplatiče?

A mělo by se změnit vypočítávání výživného? Jste pro tyto změny?

Přijďte diskutovat!

Ministerstvo práce a sociálních věcí přišlo s návrhem na tzv.„zálohované výživné“ což v praxi znamená, že by za některé neplatiče platil alimenty stát a od dlužníka by je pak vymáhal buď exekucemi nebo z jiných rezerv, o kterých by musel rozhodnout soud. V prvním roce ministerstvo počítá, že ze státní kasy vyplatí, včetně administrativy, 841 milionů korun. Úředníci předpokládají, že z dlužné částky se jim podaří získat jen 3 % zpátky. I přes tyto neveselé prognózy chce ministerstvo zákon uvést do praxe už v roce 2016.

Další metodou, která by měla docílit lepší spokojenosti ať těch, kteří mají alimenty dostávat tak těch, kteří je mají platit, je nový tabulkový systém, podle kterého by soudci mohli přesně vypočítat výši výživného.

Ale bude navrhovaný nový systém vypočítávání spravedlivější? A proč soudci nevyužívají ten stávající – protože tabulky, které doporučují určení výše, už několik let existují?

Hosté: Zdeněk Škromach – místopředseda Senátu PČR (ČSSD), Radka Maxová – poslankyně, předsedkyně Stálé komise pro rodinu, rovné příležitosti a národnostní menšiny (ANO 2011), Jaromír Jirsa – bývalý prezident Soudcovské unie, místopředseda Městského soudu v Praze, Lucie Asenová – předsedkyně Asociace neúplných rodin a další..

Zdroj Vagína TV

Již samotné obsazení lidmi jako je „Selfíčko“ Škromach, bývalý předseda odborového svazu soudních stolic Jirsa nebo předsedkyně svazu ukřivděných matek Asenová dává jistotu, že se opět nic nevyřeší, ale o to více si užijeme komických výstupů. A to ještě nevíte, kdo bude „VIP hostem“ mezi diváky. Lze tedy jedině doporučit si před začátkem pořadu vyprázdnit močový měchýř, jinak se pochčijete smíchy (viz. ukázka z roku 2004 na konci).

Stále dokola stejné nesmysly, ačkoliv jsme se již v loňském roce dokonce i s matkami shodli, že je nejprve potřeba zavést jasná pravidla pro výpočet výživného a teprve pak můžeme spolehlivě posoudit, kolik je zde opravdu těch „neplatičů výživného“, pro jejichž děti by bylo potřeba ono náhradní výživné (minimum) a v kolika přídech jde o nereálně stanovené výživné jen podle momentální nálady soudních stolic, aby stát nemusel vyplácet dávky sociálně potřebným dětem (drtivá většina).  

Adikia byla Unií otců pozvána na natáčení pořadu jako další divák ve studiu, ale protože na partituru „druhých houslí“ ve skladbě „Výživné“ není správně naladěna, natáčení se neúčastní a nechá vyniknout „odborníky“ přes výživné z Unie otců. Ostatně to budou oni a jejich fanklub, kdo bude ještě další roky platit výživné a jaká si prosadí pravidla, taková je budou mít.  

Diskuse na téma výživné v roce 2004 - v hlavní roli Jára Jirsa

—————

Zpět




PETICE ZA ZÁSADNÍ REFORMU JUSTICE
a nejen to


ADIKIA PODPORUJE

SVOBODA A PŘÍMÁ DEMOKRACIE 

Program ZDE