17.01.2019 08:44

Čekchem aneb Cochemský model počesku - I.část

Autor: Luboš Meszner - nezávislý novinář

Adikia se zaměřuje výhradě na problémy okolo výživného, proto od tohoto článku nečekejte, že by snad chtěla fušovat do jiných témat. Článek je ukázkou toho, jak lze skvělou myšlenku totálně zmrvit a zneužít k parazitování na neštěstí rozvádějících se rodičů a jejich dětí. Je také důkazem, že naše justice je absolutně nereformovatelná  a nepomůže ani stálé jmenování nových a nových soudních stolic. Zároveň má být varováním před prorůstáním nových zničujících postupů do našeho opatrovnického systému převlečených do slušivého kabátu. K tomu se dopracujeme postupným skládáním spolu zdánlivě nesouvisejících událostí.

Mnozí čtenáři si jistě pamatují, jak chtěla bývalá ministryně nespravedlnosti Kovářová sjednotit pravidla pro určování výživného. To se prostě vzaly rakouské tabulky výživného a okleštěním od prováděcího předpisu se přizpůsobily zaběhnutým zrůdnostem našeho opatrovnického sytému. Navenek tak lze tvrdit, že problém se svévolným (přesněji zlovolným) vyměřováním výživného máme vyřešený, jsme právním státem, avšak ve skutečnosti se absolutně nic nezměnilo. Přesně to samé se teď děje s tzv. Chocemským modelem, myšlenkou německého soudce Jürgena Rudolpha, jak polidštit opatrovnické soudnictví.  

Prvotním propagátorem Cochemského modelu u nás byl pan Luboš Patera (více ZDE). Spolu se sdružením Spravedlnost dětem a za účasti pana Rudolpha uspořádal celou řadu odborných seminářů nejen u nás, ale i na Slovensku (více ZDE). Zatímco u nás se tyto semináře setkaly s absolutním nezájmem soudních stolic a kafepijavic z OSPODu, na Slovensku nestačila kapacita přednáškových sálů. Cohemský model později uchopila také skupina lidí okolo paní Novákové - Cochem.cz. Na seminář pořádaný tímto spolkem skoro nestačila kapacita sálu v Poslanecké sněmovně (více ZDE). Jak je to možné? Vždyť  Cochemský model je stále Cochmeským modelem, ať už o něm hovoří pan Patera, paní Nováková nebo Jarda Vomáčka z Horní Dolní. Jeden malý rozdíl tady přeci jenom byl.

Na semináře pořádané sdružením Spravedlnost dětem mohl přijít kdokoliv. Při prezentaci na seminář pořádaný spolkem Cochem.cz  jsem byl povolán stranou jakýmsi chlápkem. Podle posuňků to vypadalo, jako kdyby mě chtěl buzerant učinit nějaký nemravný návrh. Nejdříve jsem si tedy myslel, že je to tajný fízl, který mě chce před vpuštěním do Poslanecké sněmovny podrobněji prolustrovat. Na lustraci skutečně došlo, ale byl to chlápek ze spolku Cochem.cz . Údajně šlo o to, aby se na seminář nedostali někteří otcovští aktivisté. A skutečně na seminář nebyl vpuštěn například předseda Unie otců Papazian. Je pravda, že vystupování některých otcovských aktivistů asi nemusí být všem po chuti, někdy dokonce i nám rozvedeným otcům, proč ale jedni aktivisté usilující o kultivaci rozvodů vylučují jiné aktivisty usilující o totéž?

Asi před rokem jistá osoba (jméno teď není důležité) zorganizovala schůzku všech aktivistů a spolků zabývajících se rozvodovou problematikou s cílem vzájemně koordinovat svojí činnost. To dává smysl a nebyl rozumný důvod se toho neúčastnit. Že spolupráci odmítl „ředitel zeměkoule“ Fiala, to asi nikoho nemůže překvapit. Takový on prostě je, ale že poměrně rezolutně jakoukoliv spolupráci za spolek Cochem.cz odmítla paní Nováková, to bylo zarážející. To už ve mně začal hlodat červíček podezření, proto jsem nechal z webu Adikia.cz odstranit reklamu na ten její spolek, byť samozřejmě proti Cochemskému modelu nic nemám.

Důvod, proč se paní Nováková tak rezolutně bránila jakékoliv spolupráci je vcelku nasnadě. V té době totiž už spolupracovala s nadací Sirius, od které získala dotaci na šíření Cochemského modelu. Nic proti nadacím, pokud mají nějaký smysluplný cíl (např. Kapka Naděje), ale nadace Sirius (přesněji její zaměření) zapáchá feministickým hnojem jak prasečák v parném létě a to vylučuje jakoukoliv spolupráci s aktivisty, kteří usilují o kultivaci rozvodů. 

Název projektu: ROZVOJ INTERDISCIPLINÁRNÍ SPOLUPRÁCE V ZÁJMU DĚTÍ V RÁMCI KRAJŮ ČR Organizace: COCHEM.CZ, Z.S.
Realizace projektu: 1. 5. 2017 – 31. 5. 2018
Částka dle smlouvy: 338 008 Kč

Cílem projektu je podpořit šíření nových postupů – cochemské praxe v opatrovnickém řízení. Cochemský model představuje interdisciplinární spolupráci všech profesí a institucí, které se zúčastňují rozvodového řízení. Všichni účastníci se snaží dovést rodiče k dohodě ohledně péče o děti, kterou rodiče sami s jejich pomocí sestaví, oba rodiče akceptují a následně dodržují. Model vyžaduje změnu přístupu všech zúčastněných stran, zlepšení komunikace a vzájemné spolupráce. Bude realizováno celkem 12 seminářů a 12 workshopů v rámci jednotlivých krajů ČR, které vysvětlí principy cochemské praxe, výhody takového postupu nejen pro rodiče a děti, ale také pro každou jednotlivou profesi. Bude vytvořena webová stránka, informační manuál a infografi ka pro praktické zavádění postupu cochemské praxe do opatrovnického řízení. www.cochem.cz

Viz. výroční zpráva ZDE (strana 19)

Čistě pro vaší infromaci, díky předpřipraveným šablonám dnes zvládne vytvořit velice pěkné webové stránky i naprostý grafický a počítačový analfabet. Provoz „čistých“ webových stránek (bez reklam) stojí maximálně do 5000 Kč ročně (doména I. řádu a webový prostor). 

Slyšel někdo z vás o nějakém wokshopu pořádaném ve vašem kraji? Pro koho tedy byly pořádány?

Jde v podání spolku Cochem.cz jen o „neziskovou“ propagaci dobré myšlenky soudce Rudolpha nebo především o nechutný kšeft některých lidí?


Pokračování někdy příště

 

—————

Zpět


HLEDEJ NA ADIKII

Použijte funkci 

HLEDAT zadáním klíčového slova.

 


KONTAKT ADIKIA

infoadikia@seznam.cz


ADIKIA PŘEDSTAVUJE

ministr nespravedlnosti vylosovaný přes noc z klobouku

SIMSALA BIM

JUDr. Jan Kněžínek, Ph.D.

pro zvětšení klikni na obrázek


ADIKIA PŘEDSTAVUJE

ministryně asociálního ministerstva práce

Dipl.-Pol. Jana Maláčová, MSc.

pro zvětšení klikni na obrázek


ADIKIA PŘEDSTAVUJE

justiční rekordmanka

ing. Taťána Malá

CELÝCH 13 DNŮ

byla v čele

Ministerstva nespravedlnosti

pro zvětšení klikni na obrázek

písnička

CONTROL(k)A