15.09.2012 09:47

Druhá řada sedalo pět a vy to máte v pravém rohu na stojáka

Jen nový ministr NEspravdlnosti Blažek propuštěním skutečně nebezpečných zločinců již ve třetině trestu „vyřešil“ problém s věznicemi praskajícími ve švech, protože jsou přeplněné pro společnost nijak nebezpečnými neplatiči výživného, už má další problém. Ve švech praskají soudní budovy, to však nikoliv porušením statiky z přemíry spravedlnosti v těchto budovách.

Po revoluci se toho v justici příliš nezměnilo. Soudci zůstali stejní, zůstal stejný komunistický Zákon o rodině i trestný čin zanedbání povinné výživy, stejné zůstaly i soudní budovy, jen se z nich odstranily zločinecké symboly, aby to tolik netlouklo do očí. Koho by napadlo, že se občané budou zajímat o výkon spravedlnosti a jako „diváci“ budou chodit na soudní jednání. Někdy se tak může stát, že kapacita jednací místnosti pro všechny nestačí. To lze v případě monstrprocesů na objednávku podobných jako s Miladou Horákovou vyřešit online přenosem z jednací místnosti (co na tom, že průběh jednání tak mohou sledovat i svědci). Co však opravdu nikdo nemohl tušit, že právní stát bude prolezlý korupcí jak staleté trámy červotočem a před soudem jednoho dne najednou stane 52 z korupce a zneužívání pravomoci obviněných šmejdů, a každý z nich bude zastoupen advokátem. Největší jednací místnost o rozměrech 10 x 4 x 2,5 metru má 100 metrů krychlových, to je necelý krychlový metr na jednoho člověka. To musí bohatě stačit, dospěla k závěru svojí typickou logikou soudní stolice. Aby si někdo drze nepřivlastnil více místa, byl vypracován zasedací pořádek a zapisovatelky se zhostily funkce uvaděček. Vy to máte v druhé řadě, sedalo pět a vy to máte ve třetí řadě hned u okna. I přes do posledního detailu vypracovaný zasedací pořádek a pečlivou práci všech uvaděček, však několik advokátů skončilo v rohu na stojáka. Veřejnost už neměla šanci, ani kdyby se zavěsila na lustry. Někteří advokáti šťastni, že alespoň sedí, si do klína rozložili listiny či svého klienta využili jako odkládací stolek. Tak a můžeme zahájit jednání.

Řada lidí nechápe, jak advokát může obhajovat nějakého zločince. Dokonce se najdou i naprosto bezpáteřní advokáti, kteří obhajobu svého klienta berou naprosto vážně. Jedním z nich je i vynikající mladý advokát JUDr. Petr Kočí, který si dovolil vyslovit námitku podjatosti soudního znalce. Takto blbě komplikovat práci soudní stolice! To silně rozlítilo i samotného předsedu Ústavního soudu Rychetského a žádal jeho doživotní vyloučení z advokacie (kárná žaloba bude zanedlouho projednávána).

Lidi brblaj, že se korupci nedaří odhalovat, vláda a zejména Karolína se může strhnout, aby korupci vymýtila, a když se konečně podařilo korupčníky postavit před soud, tak si představte, že se najdou naprosto bezpáteřní advokáti, kteří obhajobu svých klientů také berou naprosto vážně a odmítají pracovat v podmínkách připomínajících společenskou hru Twister, přistupují k soudní stolici, pohrdlivě si svlékají talár a opouštějí jednací místnost.

Neskonalá drzost a pohrdání soudem! Doživotně bych všechny vyloučil! A předseda Ústavního soudu Rychetský mlčí. Kde teď Blažek vezme tak velkou jednačku?

Jedna možnost by zde byla. Budova Poslanecké sněmovny je střežena stejně jako justiční areály, v jednacím sále je dostatek míst pro obviněné i jejich advokáty, státní znak je tam také a na balkon se vejde i veřejnost.

Předsedající socan Zaorálek:

"Dámy a pánové, už je za 5 minut dvanáct, a já proto v tuto chvíli musím přerušit obecnou rozpravu k novele trestního zákoníku poslance Staňka, protože od dvanácti má jednací sál pronajatý Ministerstvo spravedlnosti. V předsednickém křesle mě teď vystřídá předseda trestního senátu."

Předseda trestního senátu:

"Prosím pravou část Sněmovny, aby zůstala na svých místech a levá polovina opustila jednací sál, tak aby zde mohli zasednout advokáti obviněných poslanců. Prosím, aby levá část poslanců nepouštěla Sněmovnou. Pak se vystřídáte.

Pane obviněný Pospíšile, přistupte před soud."

—————

Zpět