09.08.2012 22:48

Ekonomy děsí velký počet mladých lidí bez práce

Skončí prázdniny a tisíce studentů skončí na úřadech práce bez zaměstnání. S naprostou pravidelností se to opakuje každý rok.

Obtížně hledají práci zejména mladí lidé po dokončení střední či vysoké školy,“ upozorňuje Ondřej Nývlt z Českého statistického úřadu. V ČR již míra nezaměstnanosti lidí ve věku 20 až 24 let přesahuje patnáctiprocentní hranici a ve věkové skupině 25 až 29 let dosahuje osmi procent.

Přesto se tisíce dalších studentů každý rok perou o umístění na nějaké škole.

Přijde vám to normální?!

Ekonomové se toho děsí, ale Adikia se pokusí odhalit, proč to tak je. Jedním z důvodů je především skutečnost, že si studenti nemusí platit studium. Kolik studentů by se hlásilo na vysoké školy, kdyby si studium muselo platit? To si lze lehce spočítat, když si vzpomeneme, jak se studenti bouřili proti zavedení školného. Chcete snad říct, že všichni protestující studenti byli z chudých poměrů a bouřili se, protože by na studium neměli peníze? Blbost! Vždyť stát jim na studium nabízel půjčky, jako se to dělá jinde ve světě. Ti největší ukřičenci tedy byli jen vyžírkové, kterým se nechce makat a parazitují na celé společnosti. Poslechněte si, co o tom říkal bývalý ministr školství Dobeš.

Znáte nějakou nerozvedenou rodinu, kde by se „dítě“ studující na vysoké nemuselo alespoň částečně podílet na svých výdajích různými brigádami nebo se nepodílelo na domácích pracích? Asi těžko. Dokonce i od svých starších kolegů doposud ne zcela pokřivený mladý soudce Liška, zastává tento názor (asi si ještě pamatuje, jak to bylo, když studoval) viz. Dobré mravy a studium na vysoké škole.

Protože jsem nechtěl, aby syn skončil jako nezaměstnaný, nesouhlasil jsem s tím, aby šel na vysokou školu, ale aby nastoupil do zaměstnání, kdy s dokončeným středním odborným vzděláním, má větší šanci získat dobré zaměstnání a vysokou si mohl dělat dálkově při zaměstnání.  Na můj názor se mě nikdo neptal! Také proč, když soudní stolice zvráceně vykládá Zákon o rodině a učí „děti“, že nejsnadnější přístup k penězům, je vydírání vlastních rodičů. V tomto ani zdaleka není můj syn Petr Meszner výjimkou. Stačí se podívat na diskusi Výživné cz.

Alena 28.7.2012 (08:27)
Dobrý den, studuji VŠ a čekám dítě s přítelem, který taky studuje a nemá žádný příjem. Můžu z tohoto důvodu žádat na svém otci vyšší alimenty?

zvědavka 19.6.2012 (10:57)
Zdravím Vás, našla jsem jednu diskusi na emiminu, jenomže tam se člověk nikdy nedoví pravdivá fakta. Jde tam o holčinu, která studuje vysokou školu a otec jí platil výživné 5000,- Ona ale porodila syna a výživné by chtěla po něm dál. Otec ale přestal platit a ona tvrdí, že ze zákona na to má právo...jak to tedy prosím Vás je? Děkuji

Kamil 7 .5.2012 (15:27)
Prosím vás má tu někdo zkušenost s dítětem,které studuje dálkově? Mám syna 21 let. Vloni odmaturoval a začal studovat na VŠ dálkově. Stýkat se se mnou odmítá. Když jsem ho písemně vyzval co bude po maturitě tak mi jen napsal, že bude pokračovat na VŠ. Dodatěčně jsem zjistil, že studuje dálkově a podle sdělení školy, že školu navštěvuje jen jednou za 14 dní. Syn mi, ale tvrdí, že studium je hrozně náročné, a že i když studuje dálkově a mohl by chodit do práce nebo aspoň na brigádu, že to nepřichází vůbec v úvahu. Jediné, co mi dokáže napsat je, že on má v ruce rozsudek podle kterého mám jenom platit a když přestanu dá na mě exekuci. Nejsem schopen o něm konkrétně zjistit jakékoliv informace, protože studuje na druhém konci republiky. Dá se vůbec nějak bránit?

Adam 24.3.2012 (13:45)
Mohu ja student VS (prezencni) mit pracovni smlouvu na plny uvazek, kdyz mam od taty alimenty? Neprijdu o to? Diky!

Kolik studentů by se hlásilo na vysoké školy, kdyby jim soudní stolice neumožňovala parazitovat na svých rodičích? Kolik studentů by se o prázdninách doma válelo na zadnici nebo na přítelkyni, kdyby se museli podílet na svých výdajích?

Je to stejná situace jako s určováním výživného. Stačí se podívat do sousedního Německa a všechno je úplně jinak. V Německu se významně osvědčil systém tzv. duálního vzdělávání, který propojuje školy s podnikovou praxí. Zde pak odpadá i problém s výživou dítěte, protože si student na sebe vydělá. Něco podobného zde bylo za komunistů (Pozn. Ježiš, já je snad budu volit, ač jsem antikomunista.) Firmy si vychovávaly svoje zaměstnance. Studentovi profinancovaly vyučení a ve firmě se učil pracovat. Po vyučení si pak náklady musel odpracovat – přesněji musel se zavázat, že pro firmu bude několik let po vyučení pracovat. Ani to však nebyl problém, protože pokud byl skutečně šikovný, jiná firma si ho ráda „vykoupila“.

Podle expertů je třeba reformovat celý systém vzdělávání, aby se propojilo studium s praxí v konkrétním podniku. Po propojení škol s podnikovou praxí dlouhodobě volají i české firmy, ale i odbory, aby si firmy mohly vyškolit své budoucí zaměstnance během studia s nižšími náklady.

Už jste viděli nějakou demonstraci studentů, kteří by se hlásili k propojení škol s podnikovou praxí?

Já tedy ne! O to více se setkávám s nemravnými parazity jako je můj syn Petr Meszner.

Jen co skončí prázdniny, provede Adikia průzkum mezi studenty Vysoké školy ekonomické v Praze, abychom si udělali obrázek, kolik studentů vydírá vlastní rodiče a fláká se doma, a kolik studentů si musí alespoň částečně přivydělávat na svoje životní potřeby. S novinářským průkazem to již nebude problém.  

Informace o studentech byly převzaty z Novinky.cz celý článek ZDE

—————

Zpět