11.05.2013 14:18

Fackou to prý začíná

V bulvárních médiích Rudé právo a Novinky.cz vyšel článek o „tradiční české formě neverbálního řešení konfliktní situace“. Pokud nevíte, co tento složitý popis znamená, tak jde o obyčejnou facku. Zde bych chtěl zdůraznit, že následující text není podporou jakékoliv formy násilí, ale pouze úvahou k „neverbálnímu řešení konfliktní situace“.

V článku se uvádí, že „facka se již třicet let nepovažuje v Evropě za výchovné či legitimizované gesto, ale za projev hulvátství a primitivismu“. Normální člověk však nemá potřebu jen tak na potkání někomu vrazit facku, ale chování některých lidí je skutečně zralé na pár facek. Co dělat s maminkou, které nechá malé dítě volně běhat po obchodě, které se pak nakupujícím plete pod nákupní vozík nebo vysype zboží z regálu? Co dělat s řidičem, který náhle sešlápne brzdový pedál a teprve až potom směrovým ukazatelem „vysvětlí“ svůj úmysl zaparkovat či odbočit? Co dělat s člověkem, kterého několikrát slušně požádáte, aby do diskuse nevkládal reklamu na svoje stránky, a stejně jí tam opět vloží?

Pokud se již třicet let facka nepovažuje za výchovné a legitimní gesto, pak se ani nemůžeme divit, že zde za posledních třicet let došlo k totálnímu úpadku slušného chování, které často přerůstá až do slizkého zmrdství, na které je dobře mířená facka asi jediným účinným prostředkem.

Ačkoliv se článek Rudého Práva a Novinek.cz podle palcového titulku tváří jako podobná úvaha o „neverbálním řešení konfliktní situace“, už v první větě se objevuje jméno nechvalně známé organizace ROSA a další obsah článku je tak již snadno předvídatelný. Po několika manipulativních článcích o neplatičích výživného teď přišlo na řadu vymývání mozků o domácím násilí.

Nutno říct, že to není žádný nový problém. K domácímu násilí zde docházelo už před 9 lety, když jsem se rozváděl. Tehdy si bývalá manželka Monika Mesznerová tajně z úspor našeho syna zakoupila byt, hezky ho nechala vymalovat, objednala stěhovací službu a soukromou ochranku, aby o měsíc později utekla před „násilníkem“ spolu s kompletním vybavením společného bytu a společným autem. Ve chvatu omylem sbalila i osobní věci „násilníka“, přitom ale ještě stihla se v bance pokusit vyrabovat jeho firemní účet, když v tu dobu „násilník“ vydělával peníze na obživu rodiny, hlídán ostřížím zrakem soukromého očka, kdyby náhodou předčasně opustil pracoviště a vydal se na cestu k domovu.  Časy se mění a tak se dnes domácí násilí neobejde bez kompletního sboru záchranných složek a policejního protiteroristického komanda, kdy trubka od vysavače v rukou uklízejícího manžela se přenosem informací mezi manželkou a její rozvodovou advokátkou přemění na  protitankovou tarasnici (Rozvodové postupy se neustále zdokonalují).

Nejčastější řešení konfliktů? V Česku facka

Alarmující je, že na facku jakou součást partnerské komunikace si zvykají a za poměrně běžnou ji považují teenageři. Každá desátá studentka a každý dvacátý student zažil podle studie Rosy v prvních vztazích už fackování od partnera či partnerky.

Teenageři však tyto projevy jako násilí nevnímají a berou facku jako určitou normu chování. Roste i brutalita jednání dospívajících dívek. „Ženám ale v pozdější době, tedy když mají rodinu a děti, tento typ jednání vadí,“ říká socioterapeutka Zdena Prokopová.

Celý článek zde Nejčastější řešení konfliktů? V Česku facka

Ano, ženám v pozdější době, když mají rodinu a děti vadí celá řada věcí, třeba právě péče o domácnost a děti. Jako teenagekry dokonce ani nemusely vnímat určitou normu chování vůči svým partnerům, třeba pouhou slušnost manželovi sdělit, kam odcházejí a v kolik hodin se hodlají vrátit, aby manžel pečující o děti neměl starost, zda se manželce náhodou něco nestalo, když po avizované podvečerní schůzce s jakousi „kamarádkou“ nad ránem vychází slunce a manželka ještě není doma.

Není právě takové jednání zralé na pár facek? Samozřejmě totéž platí i když jde manžel na „jedno“ a několik dnů je pak nezvěstný. Jak řešit tuto situaci bez mírné hrubosti se však článku pochopitelně nedozvíme.

—————

Zpět



ADIKIA PODPORUJE

www.hnutiusvit.cz


ADIKIA PŘEDSTAVUJE
předseda Ústavního stolce

JUDr. Pavel Rychetský

Nevyšší stolice komunisty zaplevelené stolice.

Otec zločinné přísudkové vyhlášky 

Práva zlodějů Org.23/13 

Odepření práva zlodějům by vedlo k dalšímu prohloubení zásahu do základních práv.