12.01.2013 14:20

Je „cosi“ shnilého ve státě českém

Soudní stolice JUDr. Markéta Písaříková z Obvodní stolice pro Prahu 3 se vyjádřila k možnosti lidí oškubaných H-systémem domoci se spravedlnosti. Písříková byla amnestentem Klausem jmenována do funkce v roce 2009. Nejedná se tedy o starou komunistickou strukturu, ale vcelku o „čerstvou“ stolici.  

Chybí tzv. titul

Všichni včetně soudců chápou, že poškození to přece nemohou nechat jen tak být. I pro samotné podání žaloby v civilním procesu však musí být zcela neprůstřelná výslovná opora v zákoně (odůvodnění), tedy k tomu určený tzv. titul.

Rozhodující pro zahájení kauzy tedy bude nyní každé slovíčko v zákoně, a především to, jak je bude justice interpretovat. I o samotném zahájení civilního řízení ve skutečnosti nerozhodují základní právní principy, tedy to, co všichni vidí − že když někdo lidi připravil o peníze, měl by jim alespoň částečně něco vrátit. Rozhodují kombinace slov v zákonech.

Stačí byť i jen formální mezera

Potíž je v tom, že jestliže i v pouhém podání žaloby v civilním řízení je jakákoliv mezera, byť formálního nebo procesního charakteru, tak advokáti žalovaných tunelářů se právě na ni snadno otočí.

A soudci pak musí chtě nechtě žalobu smést ještě dříve, než vůbec začne nějaký proces o dokazování viny, konkrétní odpovědnosti a určování trestu, včetně odškodnění. Tak to v naší tzv. spravedlnosti chodí, i když bylo tolik lidí o tolik peněz očividně obráno.

Zdroj Novinky.cz Oškubal je H-system, nevysoudí už asi ani korunu

Ano, přesně tak to v naší „spravedlnosti“ chodí a zejména rozvedení otcové s tím mají bohaté zkušenosti.

„Prepadli sme ilúzii, že postupne budeme dopĺňať justíciu mladými sudcami, ale keď mladý sudca príde na okresný súd, kde má desať starých kolegov, tak o pár mesiacov začne súdiť ako oni.“

Ján Langoš - bývalý federální ministr vnitra

Proto se u našich soudů stále setkáváme s koncepcí komunistického práva založeného na extrémním formalismu a legalismu spojeném s jednoduchým kognivistickým modelem interpretace práva, což je ostatně intelektuálně podstatně jednodušší než komplexní sofistikované koncepce pojetí práva na přelomu 20. a 21. století. 

Je „cosi“ shnilého ve státě českém a za tohoto stavu se (s)prostý občan nikdy nedomůže spravedlnosti.  

—————

Zpět


ADIKIA PŘEDSTAVUJE
ministr spravedlnosti ČR
JUDr: Pavel Blažek

Vyšší kultura se hned pozná!


NEJLEPŚÍ HLÁŠKY

Soudce bývalý komunista
je totéž
jako bývalý černoch.

JUDr. Klára Samková

***

Zvířata na území ČR mají právo vychovávat svá mláďata. I opice v ZOO mají právo vychovávat svá mláďata. Pouze čeští rozvedení otcové toto právo nemají.
Ing. Lubomír Bouše