20.07.2012 11:51

K chystanému navýšení deficitu státního rozpočtu se nikdo nechce hlásit

Většina občanů žije od výplaty k výplatě, důchodci na pokraji bídy a společnost je tak citlivá na každé zvýšení platů „těch nahoře“(poslanců). Málokdo si však uvědomuje, že „těch nahoře“ (poslanců a senátorů spolu s prezidentem) je necelých 300, tedy jedna desetina všech ústavních činitelů a největší část tvoří soudci (3066 + 15 soudců Ústavního soudu) a státní zástupci. Je sice pravda, že zejména v poslední době poslanci už nemají čas řešit problémy občanů (pokud je kdy vůbec řešili), utápějí se v řešení svých vlastních problémů a ztrácejí tím nárok na obživu od svých voličů, zvýšení jejich platů je však v porovnání se soudci téměř zanedbatelnou zátěží státního rozpočtu.

Zdá se, že policie se vymkla kontrole a nebojí se ukázat prstem do nejvyšších pater. Jedinou záchranou je tedy udržet si na svojí straně justici. Vláda v době, kdy lidem zvedla DPH a znehodnotila tím jejich příjmy s tím, že je takto potřeba zachránit státní rozpočet, zároveň navrhla zvýšení platů politiků a soudců. To je docela silná káva a tak se vláda vymlouvá na Ústavní soud, který solidární snížení platu soudců již jednou zrušil, což tvrdě kritizoval i prezident Klaus.

Soudci ze sebe dělají zvláštní skupinu občanů.

Václav Klaus - prezident ČR

Proti tomu, že vláda navrhla zvýšení platu ústavních činitelů na základě předchozího rozhodnutí Ústavního soudu, se teď z pochopitelných důvodů staví jeho předseda JUDr. Rychetský. Připomínat, že soudci jsou nadlidi, kteří bezohledně kašlou na celou společnost, mu jistě není po chuti. Někteří politici však ještě mají pud sebezáchovy a tak přišli s myšlenkou, že se oddělí paty soudců od ostatních ústavních činitelů samostatným zákonem o platech soudců. Jej! To se ale zase nelíbí soudcům, protože společným zákonem o platech se nevole lidí rozloží i na poslance.

Podívejme se na to ještě v číslech. Pokud by byla přijata varianta s 2,7násobkem, jak předpokládal původní návrh asociálního ministra Drábka (TOP 09), pak by zvýšení platů přišlo státní rozpočet příští rok na 576,7 miliónu korun. Soudcům, kterých jsou zhruba tři tisíce, by z toho náleželo 352,1 miliónu a třem stovkám politiků by přišlo 84 miliónů. Ústavní soudci by dostali 5,3 miliónu Kč. O zbytek by se podělili prezident, státní zástupci a vybraní šéfové některých státních úřadů.

Někteří politici si chtějí uplatit soudce, jiní v pudu sebezáchovy chtějí oddělit svoje platy od patů soudců a soudci o takové vyčlenění, které by odkrylo jejich nemravnost vůči celé společnosti, rozhodně nestojí.  Tak to teď jeden přehazuje na druhého jako horký brambor.

Novinky.cz -  Jako horký brambor přehodila vláda rozhodnutí o platech na poslance

Radujme se z rozkrádání státního rozpočtu, zvyšování nákladů občanů a na druhé straně zvyšování platů soudců. Jen houšť a větší kapky! Neodvratně se tím blíží okamžik, kdy lidem dojde trpělivost.

—————

Zpět