08.10.2012 23:14

Když přivezou uhlí je vědecky podloženo

Po krátké technické přestávce se Adikia opět vrací k práci zajímavou vědeckou studií.  Jistě všichni znáte starou hospodskou moudrost: 

Kdy může manželka vyndat ruce z dřezu?  Když přivezou uhlí!

Kdyby to v naší kotlině někdo myslel zcela vážně, byl by za takový názor kamenován nejen femonacistickými spolky, ale nepochybně by se našla řada zmetků z řad otců, kteří by si na takového opovážlivce přisadili. Právě o těchto „otcích“ je i seriál Proč rozvedení otcové prohrávají.

V rámci studie Rovnost v domácnosti došli norští vědci k překvapivému poznání (u nás to víme už dávno), že „čím více muž dělá v domácnosti, tím vyšší je míra rozvodovosti“.

Páry, kde domácí práce leží na bedrech žen, mají až o polovinu nižší rozvodovost než „moderní“ páry, které se rovnoprávně podílejí na domácích pracích.

Podle profesora sociologie Franka Furediho z University of Canterbury dává studie smysl proto, že práce se nejčastěji dělí v rodinách středních vrstev. „Ti lidé jsou mimořádně citliví na to, aby vše bylo formálně zakotvené, detailně osvětlené a smluvně podložené. Čím více organizujete svůj vztah, tím více se z něj stává obchodní svazek. To má tendenci povzbuzovat spíše konflikty než nalézání harmonických řešení.“

Za hlubší příčinu rozvodovosti spoluautor Thomas Hansen označil hodnoty „moderních“ párů - jak si rozdělují domácí práce a manželství je pro ně méně posvátné. V těchto párech mají ženy obvykle lepší vzdělání a dobře placenou práci, takže když se s manželem rozejdou, snáze to zvládnou.

Zdroj Novinky.cz  Páry, kde domácí práce leží na bedrech žen, mají nižší rozvodovost, zjistila studie

Norští vědci z toho byli úplně paf, ale kdyby provedli stejnou studii v naší kotlině, to by teprve čuměli.

Zde může být žena úplně blbá a nezaměstnaná, přesto se rozvodu bát nemusí, protože soudní stolice jí přes výživné na děti zajistí velice slušnou životní úroveň.

Adikia se plně ztotožňuje s výsledky studie norských vědců a pouze připomíná, že i při úklidu domácnosti by žena měla dbát na svůj zevnějšek. Tak tedy namalovat, učesat, přiléhavou halenku, minisukni, střevíčky a hybaj šůrovat. Vaše manželství pak bude šťastné a spokojené dlouhá léta.

—————

Zpět