24.08.2012 19:47

Ministr spravedlnosti Blažek si plete světové strany

Po incidentu, kdy mě tisková mluvčí Hrubá bezdůvodně odmítla pustit na tiskovou konferenci a správně tuší, že si budu stěžovat, mě teď alibisticky zásobuje zprávami, že je ani nestíhám zpracovat. Před chvilkou mi tak do pošty přišla zpráva, že se diletant Blažek chystá na svoji první mezinárodní návštěvu (více ZDE).

Zatím co většina občanů už více jak dvacet let sní alespoň o přiblížení se vyspělým právním státům směrem na západ od našich hranic, diletant Blažek jde opačným směrem - na východ. S ohledem na deklarovaný účel návštěvy (řešení katastrofální situace ve vězeňství) naštěstí jede jen na Slovensko, protože hledat inspiraci na Ukrajině či dokonce v Rusku, bylo by pro všechny rozvedené otce asi opravdu lépe bafnout děti a nastoupit do prvního letadla ať už letí kamkoliv. I Barma je proti České republice poměrně vyspělý právní stát.

Jak je to na Slovensku s výživným?

Stejně jako v každém postkomunistickém státě, kde ještě dvacet let po revoluci jsou zákony a soudy zapleveleny pozůstatky zločineckého komunistického režimu. I zde soudy vyměřují výživné podle momentální nálady soudců a otcové jsou zavíráni do kriminálu, protože nejsou schopni plnit výživné stanovené z fiktivního příjmu. Je zde však několik rozdílů (převážně však k horšímu). Zákonem je stanoveno minimální výživné ve výši 30% životního minima dítěte (ber kde chceš). Pokud se otec zdráhá na sebe napráskat cokoliv, z čeho by šlo vyměřit výživné (obdoba našeho § 85a zákona o rodině), vychází soud při stanovení výživného z dvacetinásobku (u nás „pouze“ patnáctinásobek) životního minima povinného. Navíc může být otci uložena pořádková pokuta (pokuta za uplatňování svých práv, které má i bestiální vrah – nic na sebe neprásknout).  Různé iniciativy (šílené feministky jako naše Asociace neúplných rodin) se teď snaží do zákona prosadit kapitalizaci výživného (úroky z dluhu). Mnohem tvrdší jsou i znaky trestného činu zanedbání povinné výživy, kdy znakem je neplnění výživného 3 měsíce v období dvou let. U nedbalostního neplnění výživného je trestní sazba dva roky. U úmyslného neplnění výživného je trestní sazba tři roky. Na Slovensku je také zaveden nehloupější trest neplatičům výživného – zabavování řidičáků. Podle dostupných informací se však tento trest (logicky) míjí kýženým účinkem, kdy počet neplatičů výživného je na Slovensku stejný jako u nás.  

Jediným pozitivním rozdílem je, že děti neplatičů výživného mají nárok na náhradní výživné od státu. Není to však plné výživné stanovené otci. Tento nesmysl, proč stát platí jiné výživné než otec, jsem kritizoval, když se i u nás uvažovalo o zavedení náhradního výživného.

Ministr Blažek chce na Slovensku také sbírat poznatky k elektronickým náramkům, což jen dokazuje, že jeho koncepce řešení katastrofální situace ve vězeňství je spíše diletantské tápání.

Pane ministře, cesta k právnímu státu je opačným směrem!

—————

Zpět