18.12.2013 22:32

Na Ústavní stolici zoufale chybí odborník z praxe

Prezident Zeman dnes v Senátu loboval za svoje další dva kandidáty do panoptika vypravěčů lidsko-právních pohádek se sídlem na Joštově třídě v Brně.

Přepis lobingu prezidenta Zemana

A teď mi dovolte poslední poznámku. Plně jsem respektoval vaše rozhodnutí odmítnout doktora Sváčka, protože podobně jako prezident není automat na podpisy, ani Senát, jak dobře víte, není automat na schvalování všech návrhů prezidenta. Doktor Sváček, jak víte, byl tehdy doporučován oběma předsedy – současným i bývalým – Soudcovské unie. Nebojte se, potřetí ho opravdu nenavrhnu. Ale ten problém zůstává. Zůstává v tom, že bychom v Ústavním soudu potřebovali alespoň jediného člověka, který je bytostně spojen s každodenní soudcovskou praxí, s tím šedivým, nudným a trvalým procesem, že bychom potřebovali člověka, který soudil na řadě úrovní, protože je skvělé, máme-li v Ústavním soudu akademiky, profesory, pedagogy, ale na druhé straně onen dopad, dotyk se všedním soudcovským životem je něco, co tam stále chybí.

Chtěl bych vám navrhnout spolupráci při výběru takového kandidáta, a to zejména s ústavně-právním výborem, jako specializovaným výborem vašeho Senátu. Protože tady se opravdu nejedná o konkrétní jména, tady se jedná o to, že v Ústavním soudu by měl být i člověk, který prošel všemi stupni soudcovské praxe a má tuto životní zkušenost. A samozřejmě, když jsem teď byl na sjezdu Advokátní komory, tak zazněl i názor, že v Ústavním soudu by měl zasedat i advokát. Rád bych se právě s vaším ústavně-právním výborem poradil i o tomto námětu.

Zdroj Parlamentní listy.cz Ústavnímu soudu chybí člověk bytostně spojen s každodenní soudcovskou praxí

Prezident Zeman už konečně pochopil, že komouš zločinec Sváček přes Senát neprojde, přesto mu to stále nejde na rozum.  Adikii zase nejde na rozum, proč byl do druhého funkčního období navržen profesor Jan Musil a nově profesor Jiří Zemánek, když sám prezident Zeman říká, že Ústavní stolici chybí člověk spojený s každodenní stoliční praxí. Pokud to měl být právě komouš zločinec Sváček, pak si prezident Zeman zřejmě popletl předsedu „senátu“ s předsedou „soudu“, kdy komouš Sváček neseděl v jednací místnosti jako předseda senátu už hezkou řadu let. Stačí se podívat do rozvrhů práce bašty komunistů ve Spálené ulici v předchozích letech.

Prezident Zeman si není jistý, zda by na Ústavním stolci také neměl být nějaký advokát. Podle názoru Adikie by se tím panoptikum lidsko-právních teoretiků rozhodně oživilo, protože jsou to právě advokáti, kdo se každý den střetává s brutálními stolicemi obecných stolic. Zejména mezi mladými advokáty by se našla celá řada vhodných kandidátů jako Mgr. Michal Kojan (řada úspěšných ústavních stížností na exeteroristy) nebo JUDr. Petr Kočí Ph.Dr. (to by zločince Rychetského šlehlo).

Pokud se však bude prezident Zeman opět řídit doporučením svých „poradců“, jako v případě zločince Sváčka, tak jako nejpravděpodobnější kandidát z řad advokátů se jeví autor řady zákonů, slavný plzeňský advokát Mareček Blbenda. Hluboký smysl pro výklad sporných ustanovení zákonů z úhlu pohledu základních lidských práv se v jeho případě pozná hned na první pohled.

—————

Zpět



ADIKIA PODPORUJE

www.hnutiusvit.cz

Podrobný program ZDE