04.07.2012 16:24

Nový ministr spravedlnosti JUDr. Pavel Blažek Ph.D

Včera byl prezidentem republiky jmenován ministrem spravedlnosti brněnský advokát JUDr. Pavel Blažek Ph. D. Více než jeho politická angažovanost, kde má údajně přezdívku „pan neviditelný“, budou asi každého spíše zajímat jeho odborné znalosti. Internetové stránky advokátní kanceláře Kyjovský, Blažek a kolegové (www.kyjovsky.cz) jsou v současné době v rekonstrukci a podle informací z portálu o advokátních kancelářích se zaměřují na tyto oblasti práva:

bankovní právo, kapitálové trhy, cenné papíry, e-commerce , insolvenční právo, licenční smlouvy a franchising, nekalá soutěž, právo územních samosprávných celků, rozhodčí řízení, výkon rozhodnutí, zástavy, vymáhání pohledávek, zastupování před Evropským soudem pro lidská práv.

Z pohledu Adikie na výčtu chybí zaměření na rodinné a trestní právo. To však jistě neznamená, že by o tom nový ministr spravedlnosti vůbec nic nevěděl. Jistě se také nejedná o nějakého advokátního koncipienta, otázkou však je, zda při zaměření spíše na obchodní právo, má alespoň vzdálenou představu o tom, jak probíhají soudní jednání v oblasti rodinného práva, kdy soudci „obchodních“ sporů jsou většinou poněkud na vyšší inteligenční a odborné úrovni.

Při slavnostním jmenování Blažek lehce zmatkoval, ale to je pochopitelné. Kolikrát za život je krom politických dinosaurů někdo jmenován do tak vysoké funkce. Podle prvního dojmu by novému ministrovi spravedlnosti podle Adikie více pasovala přezdívka „kamenná tvář“, kdy si po celou dobu zachoval kamenný výraz v obličeji a v takovém člověku se lze jen velmi špatně orientovat. Možná však byl jen příliš upnutý. To ukáže čas.

Za zmínku stojí především slova prezidenta Klause při slavnostním jemnování:

„Občané žádají spravedlnost.“

Ano. Občané si skutečně žádají spravedlnost, kdy ve spravedlnost naší justice už dávno nikdo nevěří. Je však otázkou, co si pod pojmem spravedlnost představuje nový ministr spravedlnosti.

„Hlásím se k ústavnímu liberalismu, kde na prvním místě jsou práva jednotlivce a jejich ochrana. Nebudu podporovat vyvyšování některých orgánů do větších prostor, než jim náleží“ vysvětlil nový ministr spravedlnosti JUDr. Pavel Blažek Ph.D.

To jsou vcelku nadějná slova. Že by po letech bezbřehého diletantství homosexuála Pospíšila a pošlapávání základních práv rozvedených otců a jejich dětí došlo ke kýžené změně?

(Všimněte si, jak vzorně v pozoru stojí kancléř Jakl. Tak dokonale se mi to nikdy nepovedlo ani po dvou letech na vojně.)

Na brífinku na Ministerstvu spravedlnosti padlo na hlavu nového ministra spravedlnosti několik spíše zdvořilostních otázek a bylo nivní očekávat, že by nový ministr hodinu po svém jmenování vyložil karty na stůl. Z otázky Bradáčová se vyklubala otázka setrvání Zemana ve funkci Nejvyššího státního zástupce. Podle ministra Blažka se musí změnit podřízenost ministerstva Nejvyššímu státnímu zástupci a „šéfem“ resortu bude ministerstvo. Můžeme si jedině přát, aby měl nový ministr dostatek odvahy a rovněž i soudům odebral nadřazené postavení, které si neprávem usurpují. Padla i nesmělá otázka na katastrofální situaci ve vězeňství, žádné konkrétní řešení však logicky nezaznělo.

—————

Zpět