31.12.2013 21:00

Přepis poslaneckého projevu

V digitálním depozitáři společné česko-slovenské parlamentní knihovny najdeme přepis všech projevů pronesených na půdě Poslanecké sněmovny už od roku 1848 (v té době to byl Ústavodárný rakouský říšský sněm). Jistě už tedy tušíte, že depozitář kromě nudných žvástů o ničem, byť jsou podávány hrabětem Spalničkou s noblesně připochcanou nohavicí, také obsahuje skutečně zajímavé a poučné projevy viz. následující malá ukázka.

Odsuzujete do kriminálů dělníka, který ukradl housku, ale celá vaše vládní společnost je složena ze stran, které stát okradly o miliardy a to miliardy na špiritusu, na válečných půjčkách, na zbyťácích na dodávkách a na všem možném. To je ta vaše spravedlnost. Štvete daňového exekutora na domkaře a malého živnostníka pro nezaplacení několika korun daně, ale podle týchž svých zákonů snižujete a odepisujete stamiliony daní fabrikantům a velkostatkářům. Dáváte tlouci a zavírat stávkující dělníky a pro každého stávkujícího člověka, který se brání proti vykořisťování, budete mít jen kriminál, zatím co na obranu fabrikantů si dáváte vyrukovat celou rotu špiclů a policistů. Taková je vaše „spravedlnost ke všem“.

Ze slovních obratů jste jistě pochopili, že nejde o projev některého ze současných poslanců mířící na koalici zločinců pod vedením zmrda Prasečase, přesto jejich způsob vládnutí popisuje naprosto výstižně. Projev byl přednesen dne 12. prosince 1929 v tehdejším Národním shromáždění republiky Československé a obsahuje i řadu dalších "nadčasových" prasečasových pasáží. Kliknutím na následující odkaz přejdete na přepis projevu (začátek je až na konci stránky) a nejspíše budete hodně překvapeni, kdo je jeho autorem.

Přepis poslaneckého projevu ze dne 12. prosince 1929

 

—————

Zpět



ADIKIA PODPORUJE

www.hnutiusvit.cz

Podrobný program ZDE