21.09.2012 14:21

Socanská populistická husa

Neplnění výživného na děti je v raně kapitalistických státech skutečně velký problém. Státní rozpočet je zmítán finanční krizí, kdy je třeba neustále zvyšovat platy soudců a se sociálními dávkami se musí šetřit, aby bylo na předražené státní zakázky a něco málo zbylo i pro sociálně vyloučené občany. Na potřebné děti z rozvedených rodin už opravdu nejsou peníze a tak se hledají řešení, jak přimět rodiče (přesněji otce) k plnění výživného bez ohledu na realitu jejich skutečných možností.

S nápadem zabavovat neplatičům řidičáky přišla už v roce 2008 tehdejší poslankyně Lenka Mazuchová (ČSSD). V archivu se podařilo najít rozhovor, kde vše naprosto logicky vysvětluje.

Již tehdy se svým „geniálním“ nápadem našla pochopení u řady poslankyň napříč politickým spektrem, dokonce i u ryze pravicových poslankyň jako Aleny Páralové (ODS).

Na její hlavu se však snesla obrovská vlna kritiky a to nejen ze strany otcovských aktivistů. Socanská husa bylo oproti jiným charakteristikám v diskusi na Novinkách.cz ještě relativně slušné vyjádření skutečnosti, proto byla diskuse na Novinkách.cz uzavřena. Pod touto tíhou veřejně přislíbila, že pomůže otcům vyřešit jejich problémy s neplněním výživného. Na základě veřejného příslibu skutečně přijala několik rozvedených otců. Byl jsem jedním z nich.

Vzal jsem si všechny protokoly z jednání a rozsudky, abych jí ukázal, jak opatrovnická soudní stolice vyměřuje výživné. Osobně si mě vyzvedla na „vrátnici“ a odvedla mě do svojí poslanecké kanceláře. Zde byla nějaká asistentka (údajně s právním vzděláním), do jejíž péče mě předala a s omluvou zdrhla na jednání. Předložil jsem důkazy, že soudní stolice zneužila §85a zákona o rodině, kdy jsem řádně doložil svoje příjmy přiznáními k dani z příjmů, přesto mi bylo vyměřeno výživné z fiktivního příjmu a pokud toto výživné činí 100 % mého skutečného příjmu, je jen logické, že nikdy nemohu řádně plnit výživné a jsem neplatič výživného. Vše bylo vyřízeno během deseti minut.

"Paní poslankyně nemůže zasahovat do nezávislé soudní stolice. Pokud je něco špatně, tak se musíte obrátit na soudní stolici."

Socanská husa Mazuchové se populistickou demagogií chtěla jen zviditelnit a o vyřešení problémů rodičů (na obou stranách) s výživným jí ve skutečnosti vůbec nešlo, protože pokud pošilhávala po nesmyslném opatření se zabavováním řidičáků, neměla ani nejmenší tušení, v čem problém s neplněním výživného spočívá. Se skutečným řešením přišla o mnoho let později až bývalá ministryně nespravedlnosti Kovářová, kdy se snažila o zavedení jednotných pravidel pro stanovení výživného, jako je tomu v Německu, Rakousku či ve Francii.

O vyřešení problémů rodičů (na obou stranách) s výživným nejde ani současným poslancům a vládě. Kdyby jim o to skutečně šlo, tak by se bezbřehý diletant Pospíšil, jeho nohsledi Blažek a Staněk ani neodvážili takový nesmysl přednést v Poslanecké sněmovně a zajímali by se, proč ve vyspělých právních státech není neplnění výživného tak široký problém, že by bylo potřeba uzákonit nějaké trestání neplatičů výživného (navíc zjevně kontraproduktivní).

—————

Zpět