04.02.2022 20:41

Soudce cestovatel v čase

Kdo měl někdy tu vzácnou možnost se osobně účastnit nějakého soudního jednání, rázem se přesouvá do jiného světa (datum a letopočet zůstává), kde se mu do hlavy neodbytně vkrádá otázka, zbláznil jsem se já nebo ta osoba v tom černém hávu? I přes řadu indicií to s určitostí nelze říct, přesto taková žádost o předložení psychotestu je obvykle sankcionována tučnou pořádkovou pokutou a pro předvídatelnost následného rozhodnutí ztrácí smysl v řízení dále pokrčovat. Klidně se tedy může stát, že o všem životním osudu rozhoduje nějaký mešuge. Třeba takový mladoboleslavský soudce Nagy měl rád šustění „papírků“ (více ZDE). Ostravský soudce Studnička zase žil (pokud to tak lze vůbec nazvat) v domě se zdechlými psy plném výkalů a to nejen od smečky dvaceti psů, ale i jeho vlastních. (více ZDE).

V sérii francouzských filmových komedií Návštěvníci se hrabě Godefroy de Moutmirail se svým sluhou přesouvali ze středověku do budoucnosti, což přináší řadu komických situací. Jindřichohradecký soudce Jan Tichý to měl přesně obráceně, pro což byl zbaven taláru.

Kárná žaloba na něj mířila kvůli průtahům, ale hlavně pro zdravotní nezpůsobilost k výkonu soudce. NSS proto pověřil znalce zkoumáním soudcova zdravotního stavu, přičemž výsledný verdikt byl nemilosrdný.

 „Nezávisle na své vůli upadá do stavů spočívajících v tom, že promýšlí různé momenty historie a uvažuje, jaké by byly alternativy vývoje. Není schopen se z uvedených myšlenek vymanit a začít myslet na něco jiného. Jeho stav v této době lze označit za svého druhu rauš. Ataka uvedených myšlenek trvá několik týdnů a v podstatě mu brání po tuto dobu normálně fungovat jako soudce, jelikož není schopen se na soudcovskou práci soustředit,“ stálo v posudku.

Na základě toho pak senát v čele s Karlem Šimkou rozhodl, že soudce není zdravotně způsobilý k práci, neboť přemítání nad alternativní historií jej zaměstnává po dobu několika desítek pracovních dní ročně.

V době, kdy je postižen atakou nutkavých myšlenek, není schopen se soustředit na náročnou intelektuální činnost, jež je s výkonem této funkce spojena, vést jednání a vyřizovat běžnou soudní agendu,“ rozhodl kárný senát.

Zdroj kanálie Novinky.cz ZDE

Ačkoliv zdroj uvádí, že posudek byl nemilosrdný, podle našeho názoru byl až příliš milostivý. Jenže jak by to vypadalo, kdyby v rozhodnutí kárného senátu zaznělo, že o lidských osudech rozhodoval totální mešuge? Kolik rozsudků by pak muselo být revidováno? To raději skutečný stav zaobalíme do až komického příběhu. Tichý však záhy zjistil, že je bezpochyby lepší promýšlet historické momenty ve funkci soudce, než někde skutečně pracovat po celou pracovní dobu, proto se chce vrátit do taláru. Odůvodnil to tím, že nemůže být takto trestán pro několik dnů pracovní neschopnosti. Kárný senát NSS si tak svým přehnaně korektním odůvodněním zadělal na problém, kdy bude muset rozhodnout, zda se jedná jen o poněkud neobvyklý koníček, který nijak nebrání ve výkonu soudcovské funkce nebo je Tichý totální mešuge.   

—————

Zpět


HLEDEJ NA ADIKII

Použijte funkci 

HLEDAT zadáním klíčového slova.

 


KONTAKT ADIKIA

infoadikia@seznam.cz


ADIKIA PŘEDSTAVUJE
ministr spravedlnosti ČR
JUDr: Pavel Blažek

Vyšší kultura se hned pozná!

Více ZDE


ADIKIA PŘEDSTAVUJE

justiční rekordmanka

ing. Taťána Malá

CELÝCH 13 DNŮ

byla v čele

Ministerstva nespravedlnosti

pro zvětšení klikni na obrázek

písnička

CONTROL(k)A