19.09.2012 22:24

Soudci jsou profesionálové, ať to stojí, co to stojí

Místopředseda Advokátní komory a generální ředitel advokátní kanceláře Pejchal a spol. JUDr. Aleš Pejchal, byl zvolen novým soudcem Evropského soudu pro lidská práva. Při této příležitosti poskytl rozhovor pro iDnes Nový Čech ve Štrasburku. V rozhovoru kritizuje stav soudní stolice, kdy jsou do funkce stolice jmenováni lidé bez jakýchkoliv zkušeností - justiční čekatelé. Zároveň také nastiňuje, že problém české soudní stolice je přepjatý formalismus.

Bodejť by nebyl!

Po revoluci v justici zůstali soudci vyučení komunistickému právu, které je založeno na extrémním formalismu a legalismu spojeném s jednoduchým (spíše primitivním) kognivistickým modelem interpretace práva. Od těchto soudců se pak učí justiční čekatelé (nově jmenovaná stolice), což je ostatně intelektuálně podstatně jednodušší než komplexní sofistikované pojetí práva na přelomu 20. a 21. století.

„Prepadli sme ilúzii, že postupne budeme dopĺňať justíciu mladými sudcami, ale keď mladý sudca príde na okresný súd, kde má desať starých kolegov, tak o pár mesiacov začne súdiť ako oni.“

bývalý federální ministr vnitra Ján Langoš

Zdroj nález Ústavního soudu I US 517_10.pdf (528,5 kB)

Pejchal v rozhovoru uvádí, že „dlouhodobě prosazuje, aby soudci byli vybíráni jiným způsobem“. O justici se také zajímám dlouhodobě a za celou dobu jsem krom různých aktivistů (např. pan Tomáš Pecina – NE komunistům v justici), advokátky Kláry Samkové (kterou Advokátní komora chtěla vyloučit  Kláru nedáme) a hromadné vzpoury advokátů (Druhá řada sedalo pět a vy to máte v pravém rohu na stojáka), žádnou významnou iniciativu Pejchala k zásadní změně justice nikdy nezaznamenal. Vy ano?

Kecal Pejchal si v rozhovoru do značné míry odporuje. Na jednu stranu se podivuje nad tím, že si občané soudní stolice neváží, ale zároveň sám konstatuje, že se soudní stolice neřídí judikaturou Evropského soudu pro lidská práva (ani závaznými nálezy Ústavního soudu). 

Jak si mohou občané takové stolice vážit?

Na stránkách Evropského soudu pro lidská práva je dostupná databáze rozhodnutí tohoto soudu HUDOC diabase. V levém sloupci si můžete zapnout filtr (STATE – More) a vyjedou vám všechna rozhodnutí proti České republice. Z jakého zdroje však má kecal Pejchal informace, že řada zemí se raději dohodne se stěžovatelem, spor je stažen od soudu a stát  tak nefiguruje ve statistikách prohraných sporů, zatím co  Česká republika nechává zbytečně mnoho kauz dojít až do konce, tedy k odsuzujícímu rozsudku?  Z důvěryhodného zdroje mám informaci, že u ESLP pracovala (a možná ještě pracuje) manželka kecala Pejchala.

Proč Česká republika nechává dojít kauzy k odsuzujícímu rozsudku?

Tak to je přeci jasné, vždyť

Drtivá většina z 3049 soudců a 1230 státních zástupců vykonává svou činnost profesionálně, jsou to čestní lidé a ministerstvo spravedlnosti za všemi součástmi justice stojí.

Daniel Volák, nově jmenovaný 1. podkašpar ministra NEspravedlnosti

Jak by si za tohoto stavu mohl někdo jen pomyslet, že česká soudní stolice vykládá zákony přepjatě formalisticky, ignoruje nálezy Ústavního soudu a rozhodnutí Evropského soudu pro lidská práva jsou jí naprosto ukradená?

A když to prohrajeme, nic se neděje. Zaplatí to občané.

Daniel Volák, nově jmenovaný 1. podkašpar ministra NEspravedlnosti

—————

Zpět