23.11.2011 00:11

Tajemství sochy Adikie odhaleno

Autorem sochy Adikia (bohyně nespravedlnosti) je dánský sochař samouk Jens Galschiot (*1954). Ve svojí tvorbě se zabývá především bojem proti nespravedlnosti světa. Nejznámější jsou jeho “Pilíře hanby”, které postavil v Honkongu,  Mexiku a v Brazíli.

Bronzová socha Adikie byla odhalena v Kodani v roce 2002, měří 3,5 metru  a má umělecký název

Přežití nejtlustší

Obrovská tlustá žena ze Západu sedí na ramenou vyhladovělého afrického člověka. Žena drží váhy jako sysmbol spravedlnosti, ale zároveň odmítá vidět nerovnoměrně rozložení světových zdrojů. V bohaté části světa je naší metlou obezita v důsledku nadměrné spotřeby, zatím co ve třetím světě umírají lidé hlady. V zoufalé snaze sebe uchránit jsme přistoupili k tak drsným opatřením, že jsme zradili své ideály humanismu a demokracie.

Západní bohyně spravedlnosti říká:

Pro muže klesajícího pod mojí tíhou bych udělala cokoliv abych mu pomohla, kromě sestoupení z jeho zad.

Na její tvorbě se také podílel dánský scohař Lars Calmar, který se specializuje na “tlusté” sochy. Do fotogalerie bude postupně zařezena zajímavá fotodokumetace zrození Adikie. Souchu využívají různé nevládní organizace na reklamní kampaně. U příležitosti mezinárodní klimatické konference v Kodani v roce 2009 byla soucha Přežití nejtlustší umístěna na oblíbeném turistickém místě vedle Malé mořské víly.

Sochař Jens Gallchiot zajímvě ztvárnil sochu Justicie, když jí symbolicky "zazdil" do stěny justičního paláce v Kodani, aby spravedlnost nikdy neopustila stěny justičního paláce.

 

 

 

 

 

 

Následující fotomontáž ukazje, že socha Adikie by symbolicky a architektonicky velmi dobře doplnila vstupní portál justičního areálu Na Míčánkách. A každý by hned věděl na čem je, když se zde bude dožadovat spravedlnosti.

—————

Zpět