07.11.2012 22:09

Tomu se už lze jen smát

Soudkyně zapomněla, že vynesla rozsudek, a nařídila další jednání. Teď přijde o peníze

Vcelku spokojeně mohla odejít z jednání kárného senátu Nejvyššího správního soudu (NSS) ostravská soudkyně Kamila Šrubařová. Vedení soudu požadovalo její odchod z funkce, kárný senát ale po středečním jednání soudkyni potrestal jen snížením platu o 30 procent na 14 měsíců. Právu to potvrdila mluvčí NSS Petra Lavická.

Šrubařová stála před kárným senátem kvůli dvěma pochybením. V civilním sporu svolala jednání, přestože už předtím vynesla rozsudek, na což ji upozornil jeden z účastníků. „Přehlédla jsem to,“ vysvětlila soudkyně a doplnila, že je přetížená prací.

Předseda ostravského soudu Roman Pokorný nad takovýmto pochybením jen kroutil hlavou s tím, že nic podobného v životě neviděl. „Šlo o velice jednoznačné a závažné porušení povinností soudce,“ potvrdila předsedkyně kárného senátu Daniela Zemanová.

U druhého případu si Šrubařová nevšimla, že jí soudní podatelna přidělila spor, který nespadal pod její pravomoc a na omyl přišla až po několika měsících. Ostravská soudkyně není před kárným senátem žádným nováčkem, už loni dostala trest snížení platu o 30 procent na 10 měsíců za průtahy.

Zdroj Novinky.cz

Soudkyně zapomněla, že vynesla rozsudek, a nařídila další jednání. Teď přijde o peníze

Adikia naprosto nechápe, jak se taková věc mohla dostat před kárný senát. Soudní stolice Šrubařovási zpětně uvědomila, že vydala stolici (rozhodla nespravedlivě), chtěla to napravit a tak nařídila nové jednání. Co je na tom špatného?

Když už nějaká pipina v podatelně udělala chybu a soudní stolice Šrubařová se několik měsíců s věcí pečlivě seznamovala (podání se posuzují podle obsahu, i když jsou nesprávně označeny), bylo by neekonomické předat věc věcně příslušné soudní stolici, když je to zde vlastně úplně jedno, která soudní stolice o věci rozhodne (stolice jako stolice). Účastníci by si pak nepochybně stěžovali na neopodstatněné průtahy a možná i požadovali odškodnění. Tomu chtěla soudní stolice Šrubařová předejít.

Svědomitá a pracovitá soudní stolice Šrubařová teď bude drastickým snížením platu vystavena odříkání a chudobě po dobu téměř jednoho roku. Adikia to považuje za hluboce nespravedlivé. Kárný senát si vůbec neuvědomuje, že tak bude do značné míry ohrožena její nezávislost a zájmy účastníků řízení,  kdy na místo studování spisů bude horečně listovat v akčních nabídkách odpadkových potravinových řetězců.  

 

—————

Zpět


NEJLEPŚÍ HLÁŠKY

Soudce bývalý komunista
je totéž
jako bývalý černoch.

JUDr. Klára Samková

***

Zvířata na území ČR mají právo vychovávat svá mláďata. I opice v ZOO mají právo vychovávat svá mláďata. Pouze čeští rozvedení otcové toto právo nemají.
Ing. Lubomír Bouše