08.07.2012 12:03

Zbavte mě toho pitomce/sundejte ze mě tu mrchu

To je název nové knížky o rozvodech známé advokátky JUDr. Kláry Samkové Ph.D., na jejímž křtu v knihkupectví Demon (Londýnská 81, Praha 2) nemohla Adikia chybět. S ohledem na téma knížky by se asi jen těžko hledal příhodnější kmotr než pan Luboš Patera ze Sdružení spravedlnost dětem, který má s rozvodovým průmyslem více než bohaté zkušenosti.

Z šedi advokátního stavu Klára Samková vybočuje jednak svými znalostmi práva, ale především otevřenou kritikou naší justice. Paragrafové znění zákonů jistě není záživná četba a mnohým z nás se nepodaří přesně pochopit podstatu ani jejich opakovaným čtením. Na Kláře je úžasné, že tyto pro nás záhadné texty dokáže lidově populární formou dokonale vysvětlit. Oba tato faktory tak zaručovaly, že knížka rozhodně nebude nudná.    

Asi největší chybou (které jsem se svého času dopustil i já) je si myslet, že žijeme v právním státě a že zde máme nezávislou spravedlivou justici. Co se mi tedy může stát? Hned první setkání se „spravedlností“ každého rychle vyvede z tohoto krutého omylu. To už je však většinou pozdě, kdy o výsledku rozvodu se rozhoduje mnohem dříve, než vstoupíte do soudní jednací místnosti. Po knížce Kláry Samkové by tak měl sáhnout každý, jakmile ve vztahu poprvé padne slovo rozvod. Knížka by měla být v manželských poradnách, kam se lidé obrací při manželských krizích, součástí terapie.  

„Miláčku, opravdu chceš vstoupit do soukolí rozvodového průmyslu, které nás i naše děti semele na padrť?“

Když už však není rozvodu vyhnutí, najdete v knížce celou řadu důležitých informací, bez jejichž znalostí, se pro vás i naprosto jednoduché úkony (např. příslušnost soudu) stanou noční můrou. Neočekávejte však, že by knížka byla „rozvodovým manuálem“. Už v polovině knížky, kdy dojde řada na naší „slavnou“ justici pochopíte, že jste jen bezmocnou hračkou v rukách nevzdělaných soudců často s pochybnou minulostí a základní orientací v rozvodovém průmyslu se vyhnete pouze fatálním osudovým chybám. Ve sporu stranou protivnou nebude ani tak vaše dříve drahá polovička a její advokát, ale soudit se budete především s naší justicí. (To vedlo i k založení stránek Adikia, kdy jsem byl úskočně kriminalizován za oprávněnou kritiku soudkyně JUDr. Smitkové, která mi ve sporu o výživné se synem opakovaně posílala nesmyslná usnesení s otočeným smyslem žaloby, jako bych výživné požadoval od syna.)

Protože jsem prošel procedurou rozvodového očistce v nejbrutálnější podobě, kdy jsem přišel o svého syna a ještě po 9 letech od rozvodu soudní spory pokračují, přistupoval jsem ke knížce Kláry Samkové poněkud skepticky. Několik hodin před křtem knížky jsem byl soudci Sváčkova soudu potupně popraven (Nemravnost jménem republiky) a myslel jsem si, že už není nic, co bych nevěděl nebo co by mě mohlo ještě překvapit. Jak hluboce jsem se mýlil! Knížka mi dala pochopit celou řadu věcí, které jsem doposud nedokázal přiřadit do vzájemné souvislosti. Knížku lze tedy doporučit i těm, kdo už prošli novodobou torturou - rozvodem.

Kláro, báječné dílo.

Knížku si můžete objednat ZDE

Videozáznam ze křtu knížky

(Adikii na záznamu nehledejte, protože byla celou dobu za kamerou.)

—————

Zpět