31.07.2012 23:44

Zprávy ve zkratce

Kdo všechno může rozhodovat o životech lidí

Soudce Studnička proslulý kauzou žhářů z Vítkova podle redakce Primy Family žil (pokud to tak lze nazvat) v domě plném exkrementů a to nejen psích, ale i vlastních. Video se připravuje.

Bezbřehé diletantství pokračuje

Podle Vlády ČR odlehčí přeplněné věznice alternativní tresty (vice ZDE) proto Ministerstvo spravedlnosti zahájilo zkušební provoz elektronického monitoringu (více Z DE ). Jistě by zavedení takového systému bylo účelné, avšak kromě financí, které se ministerstvu už nedostávají, je ještě potřeba upravit Trestní zákoník (Staňkův nesmysl na propouštění vězňů už ve třetině trestu doplněný o Pospíšilovo diletantství se zabavováním řidičáků), což se zatím nepovedlo a doufejme ani nepovede.

Jak se (ne)hospodařilo na Ministerstvu spravedlnosti

Na řadě míst jste se mohli dočíst, k jakému mrhání docházelo na Ministerstvu spravedlnosti (i na jiných ministerstvech). Jde o informace převzaté ze zprávy Nejvyššího kontrolního úřadu, ale jen ty nejkřiklavější (či mediálně zajímavé).  Jak už to bývá, skutečnost je mnohem horší.

Konference (čti mejdany) ministrů postkomunistických států nebyly zrovna laciné, přičemž je otázkou, jaký to může mít přínos, když na tom s úrovní právního státu nejsou asi o mnoho lépe a pak se nemůžeme divit, že Ministerstvo spravedlnosti vynakládá nemalé prostředky za překlady rozsudků Evropského soudu pro lidská práva.  

Kromě hodinek, které ministerstvo není schopno dokladovat ani komu je dalo, si také nechalo vyrobit 190 kusů křišťálových plaket BENE MERITUS („Po zásluze“ -  Plaketa Ministerstva spravedlnosti za přínos pro justici nebo za mimořádný počin), které při stavu naší soudní stolice není komu rozdávat. Celá zpráva NKÚ ke stažení ZDE.

Vláda si vyslechla informaci o řešení mrhání prostředky za pochybení soudců

Vláda si na jednání dne 25. července 2012 od ministra spravedlnost Blažka vyslechla informaci o řešení mrhání státními prostředky za pochybení soudců – náhrady odškodnění za nesprávný úřední postup. Více ze stránek Vlády ani NKÚ nelze zjistit, proto si Adikia tuto informaci vyžádala. Lze předpokládat, že půjde o stejně neurčitou blbinu, jakou už Ministerstvo spravedlnosti jednou poslalo. Chystáme řešení. Ale jaké, to se asi nikdy nedozvíme.

—————

Zpět