17.11.2012 21:45

Soudní stolice ostrá jako břitva II. část – pokračování PŘÍBĚHU

Pokračování článku Soudní stolice ostrá jako břitva I. část.

Na jednání o zrušení výživného pro rozpor s dobrými mravy jsem se několik dnů pečlivě připravoval. Jen vyhledat z archivu všechny potřebné dokumenty není nic jednoduchého. Aktivní věci mám doma, ale starší věci už musely do sklepní kóje. Přeci jen bydlím v paneláku a za těch 8 let už je toho pořádná hromada (alespoň něco po mně holomek zdědí).  Všechno ofotit v kopicích, abych to mohl dát jako důkaz. Ke všemu si připravit komentář, abych pak na něco nezapomněl. Rozmyslet si postup při jednání. Však to jistě znáte.

S časovou rezervou jsem se dostavil před nechvalně známý stoliční areál Na Míčákách. Zapálil jsem si cigárko a obhlížel jsem, kdo má službu „na bráně“. Samé nové kischty. Vstupní kontrola by tedy mohla proběhnout bez obvyklé buzerace. Čekal jsem všechno, ale že budu uvítan slovy „dobrý den“, to jsem skutečně nečekal. Ani svlékat jsem se nemusel, přestože kontrolní rám pískal, jak když pronáším minomet a stačila kontrola ručním vyhledávačem. Obrátím se pro věci na rentgenový pás a opět to „dobrý den“. Nebudete tomu věřit, ale za počítačem byl schovaný Vzteklý Buldok. Co se to děje? Že by konečně pochopili, že pokud se nebudou chovat slušně a budou nás s kolegou z redakce JusticeTV zbytečně šikanovat, budou hned druhý den na internetu všem pro smích? Nebo že by s jejich prohřešky došla trpělivost někomu nahoře? Uvidíme.

Před jednačkou se začali scházet věrní přátelé a s každým nově příchozím, ze mě opadalo napětí. Tentokrát jsem to opravdu potřeboval, protože soudní stolice Mgr. Jarešová je fakt ostrá jako břitva (možná proto jsme se obešli i bez dohledu stoliční ochranky).

Ještě jednou za to všem přátelům mnohokrát děkuji.

Těsně před jednáním se dostavil i „starý“ advokát holomka. Nebylo jisté, zda si nenajde nového, protože advokát s ním ukončil spolupráci (nebude s ním zahajovat nové věci). Už na to také neměl žaludek a to je co říct.  Holomek se nedostavil. S tím jsem vcelku počítal, a tak zatím šlo všechno podle plánu.

Po ledvinkách (po polední pauze) to už bylo jediné jednání, které bylo toho dne na programu soudní stolice. To znamenalo jediné, soudní stolice si vytvořila dostatčený prostor, aby mohla ještě ten den rozhodnout (gilotina již netrpělivě čekala na dalšího zákazníka).  Osatně tak jí to i předepisuje i zákon. Věc by měla být připravena tak, aby rozhodnutí mohlo padnout zpravidla při jediném jednání (§ 114a odst. 1 osř).

Vstupte do jednací síně.

Jen jsem došel před soudní stolici s občankou, můj plán se začal hroutit jako domeček z karet.

Můžete prosedět stovky hodin na jednáních, můžete poznat desítky soudních stolic, naprosto vždy se najde něco, čím vás soudní stolice opět překvapí.

Soudní stolici jsem cpal do ruky CD s tím, že chci kopii zvukového záznamu z jednání. Počítal jsem se známou výmluvou, že jednačka není vybavena nahrávacím zařízením, protože na to nejsou peníze a soudní stolici „utřu“ vyjádřením náměstka Ministerstva zlovůle ing. Koutského, že jsou v areálu přenosná nahrávací studia a ignoruje platné zákony, šup a další námitka podjatosti. (Opravdu bych byl raději, kdyby to dostala jiná soudní stolice, byť na výsledku to asi nic nemění, ale nechat se okřikovat a ponižovat, jen protože hájím svoje práva, na to skutečně nejsem stavěný.) Soudní stolice jen pootočila hlavu do rohu jednačky. Otočil jsem se stejným směrem a čumím přímo do objektivu videokamery na sativu. Tak to jsem tedy opravdu čuměl.

Zde je vidět, že soudní stolice jsou dostatečně vybaveny k naplnění zákona a chce to jen chtít!

Jedinou vadou na kráse bylo, že kamera zabírala veřejnost, která k tomu nedala souhlas. Jako účastník řízení mám právo na kopii a protože jde o veřejné úřední jednání, může být záznam zveřejněn. V záběru by však musela být soudní stolice a nikoliv veřejnost. To znemožnuje záznam zveřejnit bez technických úprav. (Od veřejnosti jsem si souhlas vyžádal a ani s případným začerněním části obrazu nemám problém.) I tak je pořizování videozáznamu téměř zázrak a hlavně podstatná infromace pro další zákazníky Obvodní stolice pro Prahu 4.

Ovodní soudní stolice pro Prahu 4 je technicky vybavena na pořizování video záznamu z jednání.

Zároveň mi také došlo, že se soudní stolice na jednání velice pečlivě připravila a měla dokonale prostudovaný spis z ukončeného řízení o úpravě výživného (zde jsem právě s nahráváním prudil soudní stolici JUDr. Lišku). 

Na stole jsem si rozložil všechny složky s dokumenty, protože mi bylo jasné, že připravené pořadí velmi rychle padne a bude nutné improvizovat. I tak jsem se pokusil pořadí udržet, kdy jsem chtěl poukázat, že holomek deklaroval snahu o dohodu, ale skutek utek. „Ani jste se nás nezeptala, zda jsme se nedohodli“, nesměle jsem špitl. Soudní stolice se jen pousmála: „Věděla jsem, že by to bylo zbytečné“. Tak teď už jsem ani trošku nepochyboval, že se na jednání fakt důladně připravila (že by internet?). I to je věc, se kterou se u naší stolice jen tak nesetkáte. Většinou se s věcí seznamuje až v průběhu jednání a to ještě povrchně.

Tu do jednací místnosti přišel jakýsi opozdilec a už šlehaly hromy a belsky. Opozdilec se ještě stihl skrýt mezi veřejnost, ale asi po hodině jednání přišla nějaká paní a ta to schytala! Nepomohla ani omluva a šupej z jednačky ven! Pochopitelně je slušné chodit včas, ale obráceně také není možné, aby po celou dobu jednání třeba ani nikdo nemohl odejít. Rušilo by to stejně jako opožděný příchod. Jsme přeci jen lidé a určité „procesy“ jsou mnohdy neodkladné. Obdobná situace nastala, když někomu z veřejnosti lehce pípnul mobil při spuštění nahrávání. Opět hromy a blesky! Jednou také někdo z veřejnosti něco zamumlal pod vousy a zase ty hromy, blesky a hrozba vyloučení veřejnosti (já jsem na to v pozvánce upozornil, že je fakt nervák).

To jsou situace, kterým absolutně nerozumím (nebo až příliš dobře).

Satčí se na JusticeTV podívat na záznamy z jednání s „Justiční mafií“ (Vesecká a spol. proti Benešové) nebo s Bártou. O nějakém klidu v jednačce po strop našlapané novináři, kteří se navíc courají ven a zpět, určitě nelze hovořit. A to nebyly po právní stránce prkotiny, jako nějaký spor o výživné. Když už to bylo skutečně neúnosné, použila soudní stolice (Cepl ml., Šotl) kouzelné slůvko „prosím“ o klid.

Zejména opatrovnická jednání často vypadají, jako kdyby zde probíhalo řízení přinejmenším s „vorem v zákoně“(hlava ruské mafie). Justiční hovádka se po určitém čase střídají, to však soudní stolice přehlížejí, stejně jako když jednání ruší chrchláním vysílaček. Satčí však pípnutí záznamníku či upozornění na rušení jednání vysílačkami a padají hromy a blesky (Kdo narušuje pořádek a důstojnost soudního jednání?) Na místo zajištění pořádku vykázáním justičních hovádek je vyvláčena veřejnost (Logické rozhodnutí opatrovnické soudkyně).

Jde tedy o účelovou záminku k odstranění svědků nezákonných postupů.

Při mém jednání byl v jednací místnosti naprostý klid. Soustředil jsem se na průběh řízení a v podstatě jsem příchod nějakých osob, pípnutí záznamníku či mumlání veřejnosti nevnímal. O to více jsem vnímal, když soudní stolice spustila hromy a belsky uprostřed mojí věty. To je pak všechno, co do té doby řeknete, úplně v hajzlu. Po hromech je nejhorší to následující významné ticho. S tím jsem měl problém už jako dítko školou povinné. To se opravdu musím hodně přemáhat, abych se nepočůral smíchy. Když byly svěrače na konci svých sil, musel jsem to přebít konstatováním: „Přiznám se, že mě to ruší také.“ Byť jsem tím myslel právě chování soudní stolice, což uspokojilo její nadřazenost a mohlo se zase pokračovat.

Snaha o udržení pořádku je pouze záminkou k rozboření jednání. Tím se nesmíte nechat rozhodit.

Adikia na to má vypracovaný systém. Všechno, co chcete při jednání použít, si tématicky rozdělte do složek (komentář a důkazy v kopii pro soudní stolici). Počítejte s tím, že soudní stolice nepřipustí jakékoliv chronologické pořadí, proto si vše rozložte po stole. Při jednání nikam nespěchejte a v naprostém klidu si podle situace vyberte potřebnou složku. Když se zadaří vše přednést, složku odložte stranou. Když budete přerušeni, složku si nechte stále před sebou a snažte se věc opakovat. Když bude soudní stolice usilovat o změnu téma, složku nikam neodkládejte a později se k tomu zase vrátíte třeba i v rámci účastnické výpovědi.

Pokračování příště.

—————

Zpět


ADIKIA PŘEDSTAVUJE
Ministr spravedlnosti ČR

JUDr: Pavel Blažek