25.11.2012 15:40

Chudoba cti netratí - aneb když dva dělají totéž, není to totéž

V rámci mezinárodního projektu Proč chudoba? natočila režisérka Daniela Gébová dokumentární sondu do života chudých matek samoživitelek v České republice. Díky tomu divák může nahlédnout do pootevřených dveří každodenního rytmu, shonu, práce kolem dětí, shánění financí, neutuchající energie a lásky.

Proč chudoba? (Why Poverty?) je cross mediální projekt koordinovaný Evropskou vysílací unií (EBU), který chce s pomocí veřejnoprávních médií hledat odpověď na otázku, proč ve 21. století žije stále jedna miliarda lidí v chudobě. Projekt je načasován na týden od 25. listopadu do 1. prosince 2012. Mezi jejich hlavní témata patří potravinová potravinová bezpečnost, vzdělávání, rovnost pohlaví, podmínky, za jakých se rodí děti, korupce, změny klimatu, efektivita globální pomoci, dopady nemocí a válek.

Zdroj ČT Proč chudoba?

V dokumentu Daniela Gébová sleduje tři hrdinky

•Maminka Jana (39) má příjem okolo 1600 Kč na měsíc pro dvě osoby po zaplacení nájmu a poplatků spojených s bydlením. Jde o krásnou mladou ženu s amputovanýma nohama. Její cévní nemoc je nevyléčitelná, přesto se sama stará o dvanáctiletého syna.

•Maminka Anna (44) má příjem 6800 Kč na měsíc pro deset lidí. Anna měla celkem deset dětí, momentálně se čtyřmi z nich žije v azylovém domě. I přes nelehký osud Anna bere svou situaci s humorem.

•Maminka Martina (32) má 125 Kč na den pro 5 osob. Martina má čtyři děti se třemi různými partnery. Jedno z nich pochází ze znásilnění. Bez podpory původní rodiny by své děti sama neuživila. Martina i přes svou tíživou životní situaci neztratila hrdost.

Rozhovor s režisérkou pořadu Danielou Gébovou

Podle čeho jste si vybírala hrdinky do tohoto filmu?

Na přípravu i samotnou realizaci bylo málo času, takže jsem ráda, že mi jednu maminku pomohla vytipovat Nadace Olgy Havlové. Druhou jsem objevila v azylovém domě a tu třetí jsem pak našla na internetu v souvislosti s nějakou peticí, kde bylo uvedeno i telefonní číslo. Navštívila jsem ji a ona souhlasila s natáčením.

Co byste o nich prozradila?

Jana přišla o obě nohy, ale kontaktu s lidmi se nevyhýbá a nechce se vzdávat svého původního života. Anna je Romka, která se svými osmi dětmi kočuje z ubytovny na ubytovnu. Teď snad na čas zůstane v jednom azylovém domě. Martina to má složitější se sousedy – bydlí v domě, kde se vyskytují narkomani a snaží se před nimi svoje děti chránit. Z vlastní zkušenosti vím, že matky samoživitelky a jejich děti bývají snadným terčem jak šikanováním dětí ve škole, tak i v okolí. Často je důvodem právě jejich chudoba.

Jakou mají zkušenost s úřady?

Velmi často špatnou – mnohdy si musejí podstatné věci dohledávat samy. Tím ale nechci říct, že se nenajdou vstřícní lidé, kteří se jim snaží pomoct. Stát ale problematiku matek samoživitelek (i otců) neřeší přijatelným způsobem. To se ale týká veškeré sociální sféry.

A co jejich každodenní realita?

Především je ovlivněná nedostatkem peněz, což s sebou nese řadu problémů. Například bydlení – spousta matek samoživitelek se musí často stěhovat, bydlí po azylových domech nebo na ubytovnách a mnohdy platí přehnaně vysoký nájem. Soukromí majitelé moc dobře vědí, že jim stát chybějící část peněz dorovná. Těch problémů je ale samozřejmě daleko víc.

Které například?

Třeba problémy s prací – když už matka samoživitelka nějakou sežene, má velmi často nevýhodnou smlouvu, případně je jí nabídnut třísměnný provoz. Vydělá si osm až devět tisíc, nemá nárok na skoro žádnou dovolenou, zaměstnavatel za ni neplatí pojištění atd. Pak jsou to samozřejmě problémy s hlídáním dětí a takhle bych mohla pokračovat donekonečna.

Co je podle vás na filmu Chudoba cti netratí zajímavého?

Dokument nevyznívá tak, že by si maminky stěžovaly na těžký život. Naopak ho berou často s nadsázkou a humorem a co je nejdůležitější, především milují své děti. Můžete se při filmu smát i plakat a také Vám dodá odvahu se srovnat i se svým nelehkým životem. Česká televize pomůže těmto i dalším maminkám s finanční sbírkou a pomocí, takže film má i tento pozitivní přesah.

Zdroj ČT Rozhovor s režisérkou pořadu Danielou Gébovou

Podle recenze dokumentu vše nasvědčuje tomu, že dokument přinese reálný pohled na skutečně zoufalou situaci matek samoživitelek, ale na rozdíl od nechutného hyenismu v podání spolku nenávistných matek Asenové (Asociace neúplných rodin) odhalí skutečné důvody jejich zoufalé situace bez přehazování odpovědnosti na prašivé otce, a to dokonce i za věci, které nejsou schopni ovlivnit (např. zdravotní stav matky). Součástí mediální kampaně je i veřejná sbírka na pomoc sociálně handicapovaným osobám prostřednictvím Výboru dobré vůle – Nadace Olgy Havlové.

To je obrovská mezinárodní ostuda státu!

Na druhou stranu je to značný posun od hyenismu spolku nenávistných matek Asenové, která matky žene do nesmyslných soudních sporů a exekucí, na kterých mohou vydělat jedině parazitující advokátky napojené na tento spolek.

Adikia bude vydání dokumentu sledovat a ráda se nechá překvapit, zda skutečně platí pořekadlo – Když dva dělají totéž, není to totéž.

—————

Zpět


ADIKIA PŘEDSTAVUJE
ministr spravedlnosti ČR
JUDr: Pavel Blažek

Vyšší kultura se hned pozná!


ADIKIA PŘEDSTAVUJE
 I. náměstek ministra
 
JUDr. Daniel Volák

„Všichni soudci jsou čestní lidé a profesionálové“, ruku do ohně by za to dal.

596 soudců
čelnů zločinecké KSČ

Bašty komunistů v justici


NEJLEPŚÍ HLÁŠKY

Soudce bývalý komunista
je totéž
jako bývalý černoch.

JUDr. Klára Samková

***

Zvířata na území ČR mají právo vychovávat svá mláďata. I opice v ZOO mají právo vychovávat svá mláďata. Pouze čeští rozvedení otcové toto právo nemají.
Ing. Lubomír Bouše