05.06.2014 07:24

Karel jak jej neznáte

Představovat čtenářům Adikie pana ing. Karla Berku je nejspíše zbytečné, přesto si připomeňme, že je předsedou sdružení Občané za svá práva v Praze. Ačkoliv by si mohl zaslouženě užívat důchodu a krmit v paku holuby, v hypermarketu předbíhat ve frontě nebo „špačkovat“ jak je všechno drahé, jako většina jeho vrstevníků, aktivně vystupuje především proti šlendriánům Pražského magistrátu. Má velké pochopení i pro problémy rozvedených otců a ze všech sil se nám snaží pomáhat. Řadě z nás by mohl být tátou a většina z nás jej tak respektuje. Společnou peticí se snažil spojit rozštěpené otcovské hutní, avšak jeho práci přerušily zdravotní komplikace.

Nedávno jej v nemocnici navštívila redakce Justice TV. Na návštěvu jsme přicházeli se smíšenými pocity, protože jsme neznali jeho aktuální zdravotní stav, ale ten „starý lišák“ nás pořádně převezl.  Přivítal nás slovy: „Kluci pojďte, já vám něco ukážu“, a táhl nás do jakési improvizované společenské místnosti na chodbě mezi lůžkovými odděleními. Zde začal „rozebírat“ pianino. Nechápavě jsme se na sebe dívali, zda je s Karlem všechno OK. Usadil se na otočnou židličku a začal hrát, až nám z toho naskakovala husí kůže. Karel byl ve svém živlu. Tak tohle by nás snad ani ve snu nenapadlo. Návštěva pacienta se přeměnila na zábavu pro návštěvu. Později jsme se dozvěděli, že zde Karel pořádá pravidelné koncerty pro potěchu pacientů, mnohdy poslední v jejich životě. (Pozn. autora - Na tomto oddělení byl i náš drahý dědeček). Úžasný člověk je ten náš Karel.

Není jisté, nakolik Karlovi pomáhala medikace, ale koncertování nemocným stařečkům (a mladá zpěvačka) jej nepochybně vytáhlo z nejhoršího a před návratem domů uspořádal rozlučkový koncert. 

Občané za svá práva v Praze, občanské sdružení, uspořádalo dne 3. června 2014 charitativní koncert pro pacienty Léčebny dlouhodobě nemocných ve FN Motol.

Karel Berka - klavír, Eliška Tuzarová - zpěv, a sbor

 

—————

Zpět




ADIKIA PODPORUJE

www.hnutiusvit.cz

Podrobný program ZDE