04.06.2014 21:59

Musím přijít do kanceláře, rozsvítit, zapnout počítač,….

Pokud máte opravdu silný žaludek, můžete si přečíst, jak spor mezi Válkovou a Marvanovou vidí mravní lidský odpad advokát Tomáš Sokol.  

Advokáti si svoje odměny stejně dohodnou

Problém není v tom, že by se snižovaly odměny advokátů. „To ne, advokáti si svoje odměny dohodnou, jak to trh umožňuje nebo jak to umožňuje advokátní tarif. Šlo o to, že se ve sporech do deseti tisíc bude těm účastníkům, kteří mají u soudu úspěch, přiznávat nižší náhrada toho, co dají za advokáta. To znamená, že za advokáta dají třeba čtyři tisíce korun a soud jim přizná tisícovku,“ vysvětluje advokát Tomáš Sokol.

A diskuze se prý vedla o tom, jestli je to spravedlivé, když někdo dá ve skutečnosti advokátovi víc, než mu pak zaplatí protistrana. „Já jsem říkal, vyberte si, buď to bude platit jako doteď dlužník, nebo to bude platit věřitel, zvažte, co je spravedlivé,“ prohlásil. „Vím, že se o tom vedly spory, že ve sněmovně byly urputné názory, ale jsem poněkud skeptický, že by to vyústilo v nějaké zásadní tlaky proti paní náměstkyni,“ pochybuje Tomáš Sokol, protože prý prostě řekne klientovi, který bude chtít zastupovat, kolik to bude stát. „A nejde o to, že bych chtěl být nějak programově drahý. Ale teď byl návrh na snížení na asi 500 korun, jenže pro mne jsou režijní náklady minimálně tisícovka, dvanáct set korun na hodinu, se svícením, pojištěním, počítačem, mzdami zaměstnanců,“ namítá advokát Sokol.

Podle Tomáše Sokola nepíšou žaloby sekretářky

Návrh podle Tomáše Sokola nevyvolal takové pozdvižení, aby se pořádaly hony na paní doktorku Marvanovou, která se podle něj „pravda, nechovala příliš korektně, protože třeba tvrdila, že žaloby píšou sekretářky“. K tomu, že zřejmě bývalá náměstkyně myslela, že třeba vymáhání pokut za černou jízdu v MHD se dá dělat podle jednoho vzoru, advokát Sokol prohlásil, že je to trochu zjednodušené. Připustil, že je tam řada věcí stále se opakujících, ale musí se prý zkontrolovat, jestli pohledávka není promlčená, jestli údaje o účastníkovi souhlasí apod. „To rozhodně nemůže dělat sekretářka. Když k tomu připočtete, že advokát musí přijít do kanceláře, rozsvítit, zapnout počítač, který si musí koupit, v tom počítači je program, který si musí zaplatit, platí za nájmy apod., takže i kdyby to psaly sekretářky, jako že to nepíšou, tak to stojí docela dost peněz. Takže i ty opakující se žaloby musíte hlídat, dál pohledávku sledovat, případně dát pokyn k vymáhání exekutorovi. S tím je hromada práce, takže to bylo přestřelené, a hlavně nekolegiální k těm, kteří se těmito věcmi zabývají,“ kritizoval Hanu Marvanovou. „To, že to advokacii jako celek asi nenadchlo, to samozřejmě ano, ale takových věcí, které nenadchnou advokacii nebo jiné stavy, je určitě spousta, ale to neznamená, že je třeba usilovat o odvolání náměstka,“ podotkl známý advokát

Celý článek ZDE

 Zdroj Parlamentní listy.cz

To je naprosto ubohá lež, neboť spor není o tom, jakou část nákladů úspěšné strany za zastoupení advokátem má hradit strana, která ve sporu není úspěšná, ale o tom, že v případě formulářových žalob, návrhů na výkon rozhodnutí  nebo stanovení výživného na zletilého holomka je zastoupení advokátem zcela nadbytečné. 

KANÁLIE

  

—————

Zpět




ADIKIA PODPORUJE

www.hnutiusvit.cz

Podrobný program ZDE