26.02.2013 19:55

Pokrokový soudce a státní zástupce obviněni

Minulý týden proběhla policejní razie na Obvodní stolici pro Prahu 2 a na povrch se postupně dostávají podrobnosti. Útvar pro odhalování organizovaného zločinu obvinil soudní stolici Havlína, státního zástupce Fialu a advokáty Štefla a Matějku z jakési nekalé činnosti. A humbuk je okolo toho pořádný. Vždyť jde o důvěryhodnost vrcholně fundovaného orgánu státu, na který se dnes obracejí občané s nezměrnou důvěrou ve spravedlnost. Proto u toho nesmí chybět názorově lichý Lichovník za Unii soudních stolic a šmejd Blažek vyhrožuje kárnými žalobami, přestože po svém příchodu na Ministerstvo zlovůle všechny stáhnul.  Jsou to prostě nervy, přitom ale není úplně jasné, co se vlastně stalo.

Soudní stolice Havlín a státní zástupce Fiala se převážně zabývali agendou dopravních nehod. Jednalo se tedy většinou o nedbalostní přečiny s trestní sazbou nepřevyšující 5 let. Podle médií zahlazovali trestné činy v dopravě, aby pachatelé těchto činů nepřicházeli o řidičský průkaz. Vše mělo fungovat tak, že pokud někdo spáchal dopravní trestný čin, mohl ve velmi rozvětvené klientelistické síti dostat doporučení na konkrétního advokáta, který se pak obrátil na Fialu nebo Havlína, protože věděl, že je s nimi možné se předem dohodnout, jaký bude vynesen rozsudek a že se nikdo neodvolá.

V tom však rozhodně nelze spatřovat nějakou trestnou činnost, protože s účinností od 1. září 2012 byla novelou trestního řádu do trestního řízení vnesena možnost vyřídit trestní kauzu dohodu o vině a trestu. Dohodu o vině a trestu je možno uzavřít jen v případech, kdy jde o obvinění z přečinu, tedy z nedbalostního trestného činu nebo z trestného činu úmyslného, za který zákon stanoví trest odnětí svobody nepřevyšující 5 let. Zjednodušeně řečeno, obviněný se sejde se státním zástupcem, dozná vinu a oba se dohodnou na trestu, případně i na náhradě škody. Státní zástupce pak takovou dohodu předloží soudní stolici ke schválení.

Vrcholně fundované orgány státu se většinou ještě nenaučily používat dohodu o vině a trestu a v důsledku toho jsme měli přeplněné kriminály. Pokroková soudní stolice Havlín a učenlivý státní zástupce Fiala se přizpůsobí nové legislativě a jsou za to popotahováni.

Tak v tom aby se prase vyznalo!

—————

Zpět



ADIKIA PŘEDSTAVUJE
 I. náměstek ministra
 
JUDr. Daniel Volák

„Všichni soudci jsou čestní lidé a profesionálové“, ruku do ohně by za to dal.

596 soudců
členů zločinecké KSČ

Bašty komunistů v justici