30.12.2013 13:18

Kolik mám platiti osobní daně z příjmu?

V dnešní době se často vedou spory o pravidlech zdanění našich poctivě vydělaných peněz. (Ještě jednou zdůrazňuji slovo poctivě). Jedna skupina zastává názor, že nejlepší je „rovná daň“, kterou zde máme momentálně ve výši 15 %. Hlavním argumentem pro „rovnou daň“ je právě rovnost všech občanů před touto povinností, tedy bez ohledu na to, zda někdo dře jako kůň a vydělává balík peněz a jiný se v práci nepřetrhne, čemuž také odpovídá jeho nízká finanční odměna. Janošíkové z řad socanů zase horují pro progresivní zdanění příjmů, které (údajně) šetří chudé a bere bohatým, tedy čím vyšší příjem, tím také vyšší daň z příjmu. Pokud se bavíme o progresivním zdanění příjmu v podobě, která zde již byla za socanů, je naprostým nesmyslem, že by tím byli nějak "šetřeni" lidé s nízkými příjmy (což ostatně za chvilku uvidíte). Navíc je tento způsob zdanění silně demotivační a tvrdě pracující občané s vyššími příjmy pak dělají všelijaké legální kejkle (např. rozepisování příjmu na příbuzenstvo), jen aby „nepřeskočili“ do vyššího zdanění příjmů a státní pokladně to nepřinese ani jednu očekávanou korunu navíc.

Poněkud v pozadí tohoto sporu zůstává podstatná otázka nezbytné výše daně z příjmů, aby mohly fungovat všechny potřebné složky státu. I když je nám jasné, že zde dochází k mrhání penězi, většina z nás nedokáže posoudit nezbytnost všech výdajů státu. Určitou představu o nezbytné výši daně z příjmu k dosažení vyrovnaného státního rozpočtu si však můžeme udělat z tabulky progresivního zdanění příjmů v době před listopadem 1989.

Srovnání sazeb daně z příjmu

 

Kromě „nezbytné výše daně k vyrovnanému státnímu rozpočtu“ si také všimněte, jak podrobně je tabulka zpracována v oblasti příjmu do 10 000,- Kč. Při tomto příjmu je na straně povinného každá koruna skutečně hodně cítit. Dokonce ani při současném výpočtu daně z příjmu se tato daň nezaokrouhluje více jak na celé Koruny.

Pokyny pro vyplnění přiznání k dani z příjmu

Kontrolní otázka

Už jste někdy viděli, že by soudní stolice někomu vyměřily výživné například 2 453,-Kč?

Zaokrouhlováním vyživovací povinnosti jen podle momentální nálady soudních stolic jsou tak okrádáni příjemci nebo plátci výživného!

Můžete říct, že jde jen o několik korun, ale v „nejlepším období naší země, v jakém jsme kdy žili“, kdy občanům nestačí příjem z hlavního zaměstnání k zajištění základních životních potřeb, je opravdu každá koruna dobrá.

Čechům nestačí plat, stále častěji pracují načerno

Stále většímu počtu Čechů nestačí plat či důchod na pokrytí jejich základních životních potřeb a musí si přivydělávat. Podle odhadů odborových svazů nestačí plat z hlavního zaměstnání pětině zaměstnanců.

 Zdroj Novinky.cz Čechům nestačí plat, stále častěji pracují načerno

Je naprosto nepřijatelné, aby o výživném dále rozhodovaly soudní stolice jen podle svojí momentální nálady! Adikia proto bude i nadále pranýřovat zločinný systém vyměřování výživného a usilovat o přijetí zákona o výživném. Bez aktivní podpory rozvedených otců však tohoto cíle nelze dosáhnout.

—————

Zpět



ADIKIA PODPORUJE

www.hnutiusvit.cz

Podrobný program ZDE


ZÁKLAD PRÁVA ČR

Teorie relativity práva

Spravedlnost je abstraktní pojem, který se dokáže v konkrétním případě projevem českého soudce naprosto vytratit.

E = mc3

Vice ZDE


ADIKIA PŘEDSTAVUJE
symbol zmrdství

bývalý premiér ČR
Petr Nečas

Otec, který se dobrovolně vzdal svých dětí.  


ADIKIA PŘEDSTAVUJE
předseda Ústavního stolce

JUDr. Pavel Rychetský

Nevyšší stolice komunisty zaplevelené stolice.

Otec zločinné přísudkové vyhlášky 

Práva zlodějů Org.23/13 

Odepření práva zlodějům by vedlo k dalšímu prohloubení zásahu do základních práv.