07.11.2012 16:15

Slepý, hluchý, blbý nebo všechno dohromady?

Stát už není schopen dodržovat zákony, varoval šéf Nejvyššího správního soudu

"Pořád se mění zákony, jedna novela stíhá druhou. Jako kdyby nějaká parta dostala justici na chvíli jako hračku a zkouší, co vydrží," uvedl předseda Nejvyšší správní stolice JUDr. Baxa. Jako příklad uvedl například snahy o důraznější postihy zlodějíčků, ale naproti tomu protiproud žádající odpouštění trestů, protože věznice jsou přeplněné.

Nějaké party pořád zkouší, co justice vydrží

 "Přijde nějaký populista, který řekne: Přestupky? Třikrát a dost! To se nám ty věznice zase brzy naplní. Pak přijde někdo s tím, že ve vězení je plno neplatičů výživného. Aha, tak těm budeme brát řidičáky. To jsou tragikomické zoufalé pokusy nekompetentních lidí," tvrdí Baxa, jehož soud posuzuje, zda úředníci dodržují zákonné postupy.

Podle něho stát už reguluje věci, které by regulovány být neměly. "Systémy jsou zahlceny blbostmi, to nelze jinak vyjádřit. Tím se vše komplikuje a člověk si pak řekne, že stát není schopen plnit své základní funkce, poskytnout mu ochranu," uvedl Baxa.

"Právo je přitom vůle vládnoucích vyjádřená zákony, a také by to měl být souhrn lidských zkušeností," míní právník a ředitel Ústavu státu a práva Jan Bárta.

Zdroj Novinky.cz Stát už není schopen dodržovat zákony, varoval šéf Nejvyššího správního soudu

Článek má u občanů neznalých skutečného stavu naší soudní stolice vyvolat přesvědčení, že za všechno mohou špatné zákony. Lze souhlasit s tím, že náš právní řád je zaplevelen neskutečným balastem, avšak základní zákony jako Zákon o rodině, Občanský či Trestní zákoník, se příliš nemění. Pokud k nějakým změnám zákonů došlo, základní myšlenka zákona (spravedlnost) zůstává stejná a výklad zákonů je základním úkolem soudní stolice. Pokud je nějaký zákon „špatný“, pak soudní stolici nic nebrání takový zákon vysvětlit „správným“ způsobem. Na tomto místě je nutno připomenout průlomový nález Ústavního soudu

Právní věta průlomového nálezu:

Soud může rozhodnout v rozporu se zákonem, neboť se může jednat o pouhé zdání, že to je v rozporu se zákonem.

Více zde Ústavní soud vydal průlomový nález

Problém naší soudní stolice je však přesně opačný. Buď naprosto jasné znění zákona svým „výkladem“ převrátí do opačného smyslu nebo se naopak bez ohledu na další křečovitě drží doslovného znění zákona. V obou případech nemůže být výsledkem spravedlivé rozhodnutí, ale smrdutá stolice.

Zkušeným zákazníkům naší soudní stolice článek v plné nahotě odkrývá, co všichni již dávno tušíme. Klíčové je vyjádření ředitele Ústavu státu a práva Jana Bárty:

„Právo je přitom vůle vládnoucích vyjádřená zákony.“

Baxa to už jen dokresluje:

"Přijde nějaký populista, který řekne: Přestupky? Třikrát a dost! To se nám ty věznice zase brzy naplní. Pak přijde někdo s tím, že ve vězení je plno neplatičů výživného. Aha, tak těm budeme brát řidičáky.“

Česká soudní stolice není nezávislá a přes „špatné novely zákonů“ plní politické úkoly vládnoucí strany!

Že nám vládnou komouši převlečení do modrého hávu a šmejdi všeho druhu, kterým jde jen o vlastní koryta, o tom po dnešním hlasování o daňovém balíčku spojeném s hlasováním o (ne)důvěře vlády asi už nikdo nepochybuje.  

—————

Zpět


NEJLEPŚÍ HLÁŠKY

Soudce bývalý komunista
je totéž
jako bývalý černoch.

JUDr. Klára Samková

***

Zvířata na území ČR mají právo vychovávat svá mláďata. I opice v ZOO mají právo vychovávat svá mláďata. Pouze čeští rozvedení otcové toto právo nemají.
Ing. Lubomír Bouše