03.09.2014 23:04

Stará čarodejnice Válkyně

Vláda se postavila proti návrhu KSČM na celkovou úpravu postupu při exekucích.

Předloha vykazuje podle vládních legislativců věcné i formální nedostatky. Některá ustanovení jsou podle stanoviska pro jednání vlády nesrozumitelná, další obsahují už existující povinnosti, část zákonných požadavků by nebylo možné v praxi kontrolovat.

Podle Dienstbiera kabinet připraví vlastní úpravu. V ní chce řešit i teritorialitu exekutorů, která by podle něj měla zabránit tomu, aby exekutoři o pohledávky soutěžili.

Komunisté například navrhují, aby exekutor mohl zabavit jen věci, které prokazatelně patří dlužníkovi. Nemovitosti by si dlužníci mohli nejprve prodat sami za tržní cenu a z výnosu uhradit závazky. Hodnota zabavených věcí by také měla podle předlohy zhruba odpovídat výši dluhu.

Současné znění zákona podle předkladatelů posiluje postavení exekutorů, místo aby zvyšovalo šance na spravedlivé vymožení dluhu. Dlužník musí mít možnost vyrovnat se s věřitelem co nejvíce efektivně, uvedli autoři v čele s předsedou KSČM Vojtěchem Filipem v důvodové zprávě.

Novela mimo jiné taky uvádí, že věřitel bude muset s podáním návrhu na exekuci doložit, že dlužníka vyzval k dobrovolné úhradě dluhu. Z exekuce by byl podle předlohy vyloučen exekutor, který by měl vztah k účastníkům exekučního řízení a vyvstaly by pochyby o jeho nepodjatosti.

Při vstupu do nemovitostí by si exekutoři museli podle návrhu zajistit policejní asistenci. Museli by také umožnit dlužníkům uzavřít dohodu o splátkách. Novela by navíc zmírnila v případě chudších lidí podmínky pro osobní bankrot.

Zdroj Aktuálně.cz

Návrhy Úsvitu jsou amatérské. Návrhy KSČ jsou nesrozumitelné....  

Jak dlouho ještě bude ta stará čarodějnice vytvářet nová pravidla pro exekutory, jak je uvedeno v programovém prohlášení vlády?

—————

Zpět




ADIKIA PODPORUJE

www.hnutiusvit.cz

Podrobný program ZDE


ADIKIA JE PRO ZMĚNU