14.03.2013 12:00

Dal jsem si dvě dvojky vína a jel jsem pro manželku

Kroměřížský soudce řídil opilý, seberou mu talár?

Předseda Okresní stolice v Kroměříži JUDr. Petr Marák byl účastníkem dopravní nehody a pomáhači mu naměřili skoro půl promile alkoholu v krvi. Podle jeho vlastních slov si „doma po náročném pracovním dnu v soudní síni dal dvě sklenky bílého vína a pak mu zavolala manželka, že má akutní zdravotní problémy a potřebuje odvézt do lékárny, zhruba kilometrovou vzdálenost“.

Na funkci to nemá vliv, tvrdí pomáhači. Vzhledem k množství alkoholu jde z jejich pohledu o dopravní přestupek, podobný, jako je třeba jízda na červenou.

Bývalý člen zločinecké komunistické strany ve funkci předsedy Krajské stolice v Brně JUDr. Jaromír Pořízek se jako nadřízený Maráka odmítl k věci vyjádřit. K věci se ale vyjádřil lichý předseda Unie stolic Lichovník.

"Takovýto přestupek nemá přímý dopad na výkon jeho funkce." Podle jeho zkušeností jde o ojedinělý případ. "Soudce by pochopitelně měl dodržovat předpisy příkladněji než ostatní, ale je to také jen člověk," dodal lichý Lichovník.

Zdroj Česká televize Kroměřížský soudce řídil opilý, seberou mu talár?

Kdo měl tu „vzácnou“ příležitost účastnit se nějakého jednání, musí uznat, že práce soudních stolic je tvrdá řehole. Zlovolné bránění průchodu spravedlnosti, překrucování zákonů a ignorace pro všechny závazných nálezů Ústavního stolce musí vyčerpat i letitého profesionála v tomto oboru.

Zdroj Známý soudce.cz Hodnoťte Soudce: JUDr. Petr MARÁK  Soud: Okresní soud Kroměříž

Po příchodu z práce asi každý provede očistu těla (pokud nepadne únavou hned za dveřmi). Dělník si umyje špinavé ruce Solvínou  a je jen logické, že soudní stolice si vypláchne ústa alkoholem. A do toho telefonuje manželka, známá kroměřížská advokátka JUDr. Jarmila Maráková poskytující advokátní služby v oblasti občanského, rodinného a trestního práva, že se jí udělalo šoufl a potřebuje dopravit do lékárny.  

Zdroj Město Kroměříž Informace pro návštěvníky – advokát JUDr. Jarmila Maráková

Asi každý věrně milující manžel by se pro svoji životní partnerku přetrhnul a z podlomené mátohy po tvrdé dřině je rázem mladý býk v plné síle. Věrně milující manželka ho pak může stokrát přesvědčovat, že když je unavený a pil alkohol, že ten kousek do lékárny nějak zvládne sama. Věrně milující manžel je však neoblomný a usedá za volat. Cestou na náměstí míjí štafl plný lelkujících taxikářů. Faktem je, že požádat taxikáře v Praze na Václaváku, aby vás odvezl na jeho druhý konec, tak vás nejspíše pošle do (_!_).  A to v tom lepším případě, kdy tihle lidé mají vyvinutý zvláštní smysl rozpoznat „čecháčka“ už od pohledu, a tak by nejspíše ani neotevřel okénko.  

Taxi Kroměříž

Adikia: Dobrý den, za jak dlouho jste schopni v pozdních odpoledních hodinách přistavit vozidlo?

Taxi Kroměříž: Do deseti minut.

Adikia: Promiňte, našel jsem si vás na internetu a to jste jediná taxislužba v Kroměříži?

Taxi Kroměříž: (mírně podrážděně) Pane, nás je tady desetkrát víc, než je vůbec potřeba.

No to je sice pěkné, ale každý si nemůže dovolit platit nehoráznou sazbu, už jen za to, že někomu vleze do auta. Nemluvě o předraženém jízdném a  šmejdi si ještě účtují cestu zpět na štafl. V lékárně by také mohla být fronta a čekací sazba není žádná láce.

Musíte uznat, že takové ceny jsou zcela mimo možnosti, schopnosti a majetkové poměry předsedy okresní stolice natož pak pro nějakou advokátku. Nervy v práci, manželka na umření, prostě den blbec, a aby toho nebylo málo, tak se z vedlejší přiřítí nějaký idiot s kamionem. Buch a auto je na maděru. To se může stát každému. Před 14 dny jsem také po těžké práci na střeše ve větru a mrazu vezl manželku k doktorovi a ze STOPky to do mě nakouřil sedřený šikmooký stánkový prodejce v "polovičním kamionu"  BMW X5. Rozdíl byl jen v tom, že ani jeden z nás nebyl nalitej.

Podle předsedy Stoliční unie Lichovníka jde o ojedinělý případ. To má celkem pravdu. Vždy to bude ojedinělý případ, stejně jako ojedinělé jsou to případy u zbývající části společnosti.  O vícečetném případu by se dalo hovořit, jedině kdyby někoho z pomáhačů napadlo udělat silniční kontrolu hned po některém z pravidelných wellness zasedání členské základny Stoliční unie, obdobně jako jsou tyto kontroly prováděny po ukončení akcí (s)prostých občanů (technoparty apod.).  Stačí však do vyhledávače zadat slova „opilý soudce“ nebo „opilá soudkyně“ a hned zjistíte, že Marák rozhodně není jediný případ (klikněte na označená slova).

A nejde „jen“ o řízení vozidla. Stolice Obvodní stolice pro Prahu 10 Miroslava Trčková v roce 2006 zlitá jak carský důstojník usnula uprostřed jednání. V roce 2011 se jal vykonávat spravedlnost na plech ožralý Stanislav Kos z rakovnické okresní stolice. Aby to neprasklo, vedení ho transportovalo taxíkem domů, jenže ten pitomec pak sedl do auta, nabil si tlamu a vrtulníkem byl transportován do nemocnice, což už nešlo ututlat. To vedení Obvodní stolice pro Prahu 4 bylo natolik zaneprázdněno úskočnou kriminalizací jistého opovážlivce, který kritizuje otřesnou práci tamních stolic, že si vůbec nevšimlo sjeté kolegyně stolice Dagmar Křišaťanové (Liguére v justičním areálu Na Míčánkách). Rovněž soudce Pavel Kras byl účastníkem dopravní nehody a byl pod vlivem alkoholu.  Stejně tak i soudce Jiří Stýblo řídil vozidlo pod vlivem alkoholu.   

Ačkoliv jsme všichni nadávali na Pospíšila, k alkoholovým prohřeškům soudních stolic byl nekompromisní.

"Vnímám tyto excesy jako mimořádně závažné. Hrozí při nich dvojí poškození - opilý soudce může svým rozhodnutím poškodit účastníky soudního řízení a zároveň také poškozuje pověst celé justice. V okamžiku, kdy se něco takového dozvím, okamžitě podávám kárnou žalobu. Je to nejsilnější prostředek, který jako ministr mám," řekl iDNES.cz ministr Pospíšil.

Zdroj IDnes  Českou justici trápí alkohol, opilé soudce čeká kárná žaloba 

Zákon soudech a soudcích

§ 80

(1) Soudce a přísedící je povinen vykonávat svědomitě svou funkci a při výkonu funkce a v občanském životě se zdržet všeho, co by mohlo narušit důstojnost soudcovské funkce nebo ohrozit důvěru v nezávislé, nestranné a spravedlivé rozhodování soudů.

(2) V zájmu záruk nezávislosti a nestrannosti výkonu soudcovské funkce soudce zejména

b) je povinen chovat se tak, aby nezavdal příčinu ke snížení důvěry v soudnictví a důstojnosti soudcovské funkce,

(5) Soudce je povinen ve svém osobním životě svým chováním dbát o to, aby nenarušovalo důstojnost soudcovské funkce a neohrožovalo nebo nenarušovalo důvěru v nezávislé, nestranné a spravedlivé rozhodování soudů.

Ve světle těchto ustanovení Zákona o soudech a soudcích je tedy značně liché vyjádření Lichovníka, že závažné porušení  zákonů nemá dopad na funkci soudní stolice. Kdo jiný by měl úzkostlivě dbát na dodržování zákonů, než ten, kdo má nad jejich dodržováním dohlížet?! Stejně liché je i vyjádření Lichovníka, že soudní stolice je jen člověk. To je sice pravda, ale to by se soudní stolice nesměly k lidem chovat jako nadřazená rasa.

Už vůbec není jasné, proč se k tomu vlastně lichý Lichovník vyjadřuje, když ten jeho spolek stolic není profesní komorou, jakou známe třeba v případě Advokátní komory, která by měla zaručovat kvalitu daného profesního stavu, ale jen odborářskou buňkou uvnitř stoličního stavu, byť ve srovnání s jinými odborovými svazy soudních stolic jiných států má největší počet členů.

Soudcovská unie České republiky, o.s., je nepolitické profesní a stavovské sdružení soudců v České republice. Členství v Unii je dobrovolné, přesto sdružuje více než 50 % českých soudců a podle podílu počtu členů k celkovému počtu soudců patří mezi nejsilnější profesní sdružení v Evropě.

Zdroj Wikipedie  

Z lichého vyjádření Lichovníka je evidentní, že justice se nikdy sama nereformuje. O to více je nutné poukazovat na všechny její nedostatky a vyvíjet zvýšený tlak zvenčí.

—————

Zpět


 


ADIKIA PŘEDSTAVUJE
ministr spravedlnosti ČR
JUDr: Pavel Blažek

Vyšší kultura se hned pozná!


ADIKIA PŘEDSTAVUJE
 I. náměstek ministra
 
JUDr. Daniel Volák

„Všichni soudci jsou čestní lidé a profesionálové“, ruku do ohně by za to dal.

596 soudců
členů zločinecké KSČ

Bašty komunistů v justici


ADIKIA PŘEDSATVUJE
předseda odborového svazu soudců
(Soudcovská unie)
JUDr. Tomáš Lichovník

„Alkohol za volantem nemá vliv na funkci soudce.“

„Soudce je také jen člověk.“

Plat soudce 100 000,- Kč
Definitiva 
Odpovědnost žádná
Zákonem chráněná osoba
Zdarma ozbrojená ochranka

Kdo ze smrtelníků to má?!


ZAJÍMAVOSTI


Česká republika

10 mil. obyvatel
3 066 soudců
596 soudců členů KSČ
4 000 ústav. stížností
23 000 vězňů

 Více ZDE


Japonsko

100 mil. obyvatel
3 191 soudců

0 soudců členů KSČ
10 000 ústav. stížností
56 000 vězňů

Více ZDE


ADIKIA HUMOR

III. ÚS 298/12 

Idea právního státu vychází z principu, že stát a občan nejsou v zásadním sporu, ale stát má sloužit občanům.

Ústavní stolec  LP 2012

 


NEJLEPŚÍ HLÁŠKY

Soudce bývalý komunista
je totéž
jako bývalý černoch.

JUDr. Klára Samková

***

Zvířata na území ČR mají právo vychovávat svá mláďata. I opice v ZOO mají právo vychovávat svá mláďata. Pouze čeští rozvedení otcové toto právo nemají.
Ing. Lubomír Bouše