29.11.2018 12:46

IV. díl reportáže ze semináře o náhradním výživném

  1. díl reportáže ze semináře o náhradním výživném ZDE   
  2. díl reportáže ze semináře o náhradním výživném ZDE
  3. díl reportáže ze semináře o náhradním výživném ZDE

autor: Luboš Meszner – nezávislý novinář

Omluvám se, ale díky pracovnímu vytížení přináším poslední díl reportáže se zpožděním. Někteří čtenáři Adikie už možná shlédli video ze semináře a udělili si o tom vlastní názor, přesto reportáž dokončím o svoje postřehy.

Asi nejlepší příspěvek na semináři měl pan Rusý, který velmi jemně upozornil, že se zde hledí na životní situaci pouze jedné části rodiny (rozvedené matky s dítětem) a vůbec se nehledí na životní situaci rozvedeného otce. Na jednoduchém příkladu pak ukázal, proč jsou děti zásadně svěřovány do péče matek. Zdaleka nejde jen o utkvělou silně zakořeněnou představu, že matka je zásadně lepším rodičem, ale jde také o ekonomickou stránku věci, kdy z většího platu se lépe vyměřuje výživné.

Velice dobrý příspěvek také měla paní Mindlová. Jak by řekl Milouš Jakeš: „Řekněme, je to milá holka“, ale zasekla se na vyměřování výživného soudními stolicemi a nechápe nutnost přijetí zákonem stanovených pravidel pro výpočet výživného. Otázkou je, do jaké míry jde o nechápavost nebo o podnikatelskou vypočítavost podílet se na vyměřování výživného bez jasných pravidel. Ve svém příspěvku ukázala nejčastější chyby při vyměřování výživného. Za svůj příspěvek sklidila aplaus, i když stačilo říct jednu jedinou větu:

Neplátce výživného nám zde vyrábějí soudní stolice.

To jsem později také řekl, ale tato naprosto otřesná skutečnost už potleskem pochopitelně odměněna nebyla.

Za totální úlet paní Mindlové pak lze považovat tu její „Kalkulačku výživného“, kterou napomáhá zločinnému systému vytvářet falešnou iluzi, že zde snad nějaká pravidla pro výpočet výživného existují.

Už v I. části reportáže ze semináře o náhradním výživném bylo uvedeno, že jeho cílem bohužel nebylo odhalení příčin neplacení výživného. Rozhodně jsem si ale nemohl odpustit pošťouchnutí, proč na seminář nebyli pozváni neplatiči výživného, aby vysvětlili, co je k tomu „ohavnému“ činu vedlo. To bylo, jako kdybych klackem zašťoural do vosího hnízda. Tisková mluvčí Zdechovského mě hned zepsula, že to není pravda, že jsem měl jednoho „neplatiče“ přivést a na semináři je ještě jeden další „neplatič“. Moderátor diskuse Zdechovský pak tvrdil, že se k „neplatičům“ výživného dostaneme v druhé části semináře.

Skutečně jsem byl domluven s jedním „neplatičem“, jehož trestní stíhání je do očí bijící nesmysl, ale na seminář nemohl přijít a jiného s tak silným příběhem jsem narychlo bohužel nesehnal. To však vůbec nevadilo, protože shodou okolností několik dnů před seminářem „hradní spalovač trenýrek“ jednomu takovému „neplatiči“ udělil milost (více ZDE). Naprosto marně jsem se snažil poukázat na absurditu, kdy je trestně stíhaný člověk, který se zjevně dostal do existenčních problémů a jeho trestní stíhání musí zastavit prezident republiky na návrh ministra spravedlnosti se souhlasem premiéra. Moji poznámku věcně doplnil pan Rusý, kdy poukázal na skutečnost, že zde na straně povinného není naprosto žádný prostředek, kterým by šlo v těchto případech rychle snížit výživné. Jeden prostředek tady sice je (návrh na odklad výkonu rozhodnutí - více ZDE), ale ten soudní stolice sabotují nesmyslnými „právními“ konstrukty (že to jde jen při nařízené exekuci apod.). Tohle na semináři ale nikoho absolutně nezajímalo.

Na semináři bylo okrajově zmíněno, že věznění neplatičů výživného potřebným dětem ani společnosti nic dobrého nepřináší. K tomu se připojily i obě studentky PUMLu (Právnické univerzity marxismu-leninismu) zastupující vyděrače výživného (Vaše - naše výživné a Alimenty dětem), nikoliv však z důvodu absurdního a neekonomického věznění pro dluh, ale protože z fotra zavřeného v kriminále nevytřískají ani floka.       

Také se na semináři objevil názor, že by rozvedeným otcům nemělo být upíráno právo neplatit výživné, pokud matka brání dítěti ve styku. Tohle je poměrně stará myšlenka, která vychází z jednoduché rovnice:

Když dítě nepotřebuje otce, nepotřebuje ani jeho peníze.

Tím je však trestáno dítě a nikoliv šílená matka. Má to ale poměrně jednoduché řešení. Otec platí pravidelně výživné na účet a matka se k penězům nedostane do té doby, pokud není obnoven styk dítěte s otcem. Tohle může klidně vydržet až do zletilosti dítěte a dítě má pak hezkou sumičku na vstup do života.

Na závěr semináře se pak dostal ke slovu i jeden z „neplatičů“ výživného. Když však začal popisovat svůj příběh, se Zdechovskýcm prali o tlačítko na spínání mikrofonu a pirátka Richterová začala trojčit, že prý tohle nebude poslouchat a odchází. Vše pak korunovala mluvčí Zdechovského, když onoho neplatiče okřikla: „Všem to tady kazítze!

Mně osobně tedy nic nezkazil a naopak v plné nahotě odkryl pokrytectví Zdechovského a pirátky Richterové, kterým o vyřešení problému s neplacením výživného vůbec nešlo.   

 

Videozáznam ze semináře (pro shlédnutí videa musíte být přihlášeni na Facebooku). 

I. část

II. část

Prezentace jednotlivých účinkujících

—————

Zpět


HLEDEJ NA ADIKII

Použijte funkci 

HLEDAT zadáním klíčového slova.

 


ADIKIA PŘEDSATVUJE

ministr nespravedlnosti vylosovaný přes noc z klobouku

SIMSALA BIM

JUDr. Jan Kněžínek, Ph.D.

pro zvětšení klikni na obrázek


ADIKIA PŘESDATVUJE

ministryně asociálního ministerstva práce

Dipl.-Pol. Jana Maláčová, MSc.

pro zvětšení klikni na obrázek


ADIKIA PŘEDSTAVUJE

justiční rekordmanka

ing. Taťána Malá

CELÝCH 13 DNŮ

byla v čele

Ministerstva nespravedlnosti

pro zvětšení klikni na obrázek

písnička

CONTROL(k)A