28.10.2018 20:04

Jednotná pravidla pro výpočet výživného nebudou - I. díl reportáže ze semináře o náhradním výživném

autor: Luboš Meszner - nezávislý novinář

V pátek 26. října 2018 se v Poslanecké sněmovně konal seminář o náhradním výživném. Videozáznam by se měl objevit na „fejsbůku“ europoslance Zdechovského. Každý si pak může udělat svůj vlastní názor na jednotlivé účinkující. Jako přímý účastník se s čtenáři Adikie podělím o svoje osobní pocity a další zážitky, které na videozáznamu určitě nebudou.

Nejdříve však musím poděkovat všem, kdo mi posílali svoje náměty, které by na semináři měly zaznít, především pak autorovi skvělého referátu, který se objevil v diskusi o výživném. Musím také poděkovat všem, kdo mi vyjádřili podporu s přáním pevných nervů. 

Sešlost

Rozhodně nešlo přehlédnout šarmantního europoslance Zdechovského, který se asi nejvíce viditelně angažoval v případě jedné matky, která dobrovolně odešla do Norska za lepším životem a na rozdíl od rozvedených otců neodváděla do státního rozpočtu ČR ani jedinou korunu. Angažuje se také v případě řidiče kamiónu, který se dostal do problému díky africkým inženýrům. Ten řidič však žije v ČR a platí zde daně, tak je to naprosto v pořádku.

Ačkoliv se v oblasti výživného pohybuji už hezkou řadu let, naprostou většinu účastníků semináře jsem viděl poprvé v životě. Dvě účastnice jsem naopak znal až příliš dobře. Přestože se jejich účast dala předpokládat, na tohle setkání není slušný člověk nikdy dost připraven. Špatně se ten pocit vysvětluje, ale pro člověka, který prošel brutální opatrovnickou torturou, je to stejné, jako kdyby se v jedné místnosti setkali doktor Mengele s přeživší obětí jeho zrůdných pokusů. Někteří už nejspíše tušíte, že je řeč o živoucích opatrovnických fosíliích – spoluautorce komunistického zákona o rodině, debily ještě dnes uznávané odbornici na rodinné právo a bohužel stále ještě činné soudní stolici JUDr. Hanče Nové a ekonomicky negramotné předsedkyni svazu opatrovnických stolic JUDr. Libuně Kantůrkové. Bylo docela poučné pozorovat, kdo všechno se lísal k těm prznitelkám tisíců lidských životů. To si hned člověk vytříbí osobní profil těchto lidí. 

Začátek semináře musel být chvilku odložen, protože se čekalo, až dorazí poslanci z probíhající schůze Poslanecké sněmovny. Bohužel neznám všechny poslance, ale příchozí by šlo spočítat na prstech jedné ruky. Ze známých tváří přišla pirátka Richterová, anoferťačka Maxová a socan Dolínek, známý především jako expert přes padající pražské mosty a každý den kolabující dopravu. 

Jeden by očekával, že především předsedkyně poslaneckého výboru pro sociální politiku anoferťačka Maxová bude na semináři až do samého konce a pozorně si vyslechne všechny účinkující. Kromě pirátky Richterové, která seminář moderovala, se však všichni poslanci ve stylu brouka Kvapníka záhy vypařili.

Přátelé, chvátám, chvátám, nemám chvíli klid.
Já tam, já tam, dávno už měl být.

Ne, ne, ne, nesnídám, nesvačím,
nestihnu to nestačím.

(Pokud snad někdo z poslanců zůstal až do samého konce semináře, pak se mu omlouvám, ale je to především jeho chyba, že se doposud nijak výrazně veřejně neprojevil a proto ho neznám.)  

V médiích proběhla informace, že ten den mají poslanci jednat o svých platech. Jistě tedy všichni uznáte, že to je bezesporu důležitější, než poslouchat nějaké problémy sprostého lidu s výživným.

Bitva o platy politiků

Benda: Pirátský návrh na platy politiků je čirý populismus. Žijete ve zlaté kleci, tvrdí Michálek

Více na kanálii Seznam.cz ZDE

Až dodatečně jsem zjistil, že schůze Poslanecké sněmovny skončila ve 14.00 hodin, tedy v čase, na který bylo naplánováno zahájení semináře. 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Je tedy 14 hodin, doba vyhrazená pro dnešní jednání je tímto vyčerpána. Než schůzi ukončím, tak bych vám chtěl připomenout, že 28. října zde bude probíhat den otevřených dveří v rámci oslav dne vzniku samostatného československého státu a důrazně na vás apeluji, abyste si veškeré materiály ze svých lavic uklidili, jinak budou skartovány nebo nalezeny veřejností.

Ukončuji tento jednací den, schůze bude pokračovat příští týden v úterý od 14 hodin. Děkuji vám a přeji příjemný víkend.

Zdroj PSP: stenoprotokol z jednání

Kam tedy všichni poslanci Kvapníci tak chvátali?

Úvod

Po řadě nekonečných lichotek za uspořádávání semináře se pomalu začal vybarvovat jeho účel. Hned na úvod bylo jasně řečeno, že záměrem nebyla otevřená diskuse se sprostým lidem (vyslechnout si reálné problémy rozvedených rodičů a jejich dětí), ale výhradně diskuse „odborníků“. Za této situace pozbylo smyslu „protestovat“ proti tomu, že na seminář nebyli přizváni zástupci všech skupin rozvedených či znovu oddaných rodičů a nikdo zde nebude zastupovat ani jejich děti, kterých se problém s výživným dotýká nejvíce. Moje účast a ještě jednoho rozvedeného otce tak byla strpěna jen jako nutné zlo, což se nepřehlédnutelně linulo po celou dobu trvání semináře.

Pokud se ještě stále domníváte, že smyslem semináře bylo vyřešit problém s neplacením výživného či vyhodnotit dopady navrhovaných zákonů o náhradním výživném na daňové poplatníky, tak jste stejně naivní, jako jsem byl já. Pravý účel semináře ve svém krátkém vystoupení v plné nahotě odhalila anoferťačka Maxová. Ty ultrafeministické blbky se svým nic neřešícím populistickým návrhem zákona o náhradním výživném chytily do vlastní pasti. Pokud totiž nějaké samoživitelce „pomohou“ vyplacením náhradního výživného, okamžitě jí budou kráceny jiné sociální dávky a výsledná pomoc je tak naprosto nulová. O něco později pak na semináři zazněla vcelku věcná připomínka, že taková „samoživitelka“ (přesněji však nezaopatřené dítě) nemůže čekat několik měsíců na přiznání náhradního výživného, čímž navenek deklarovaná pomoc všech těch „ochránkyň“ nebohých samoživitelek dostává úplně jiný rozměr. A je tady ještě jedna „nepříjemnost“, a to když takový „neplatič“ matce výživné řádně zaplatí, k čemuž by měl zákon o náhradním výživném vést především. Samoživitelce se tím zruší nárok na náhradní výživné a při dalším nezaplacení výživného pak musí opět žádat a čekat náhradní výživné. Nenechte se tedy zmýlit tím, že některé známé  ultrafeminstky (např. anoferťačka Maxová) teď od zákona o náhradním výživném dávají ruce pryč. Jsou jen se svými populistickými výkřiky v prdeli, jak Baťa s dřevákama.

Vůbec nepochybuji, že kdyby se všechny detaily o náhradním výživném donesly ke skutečně potřebným samoživitelkám, které na takové věci opravdu nemají čas, tak je s tím pošlou do hajzlu. Do stejných míst by je nejspíše poslaly i lidové „umělkyně“, které si na samoživitelky hrají jen z vychcanosti. Proto také ta uzavřená „párty“.

Pařba Slejdů

Nenechte se mýlit tím nadpisem. Na semináři se opravdu nekonalo vystoupení anglické rokové skupiny SLADE, která slavila svoje největší úspěchy v 70. letech. Zde je myšlena prezentační pařba pozvaných „odborníků“, ve které byl naprosto nedostižný jakýsi jantar z asociálního ministerstva práce.  Podle mluvčí europoslance Zechovského se mělo jednat o nejpovolanějšího z povolaných na sociální dávky.

Pan Beck, MPSV: tento člověk je autorem zákona o životním minimu a málokdo umí lépe popsat, jaké možnosti vlastně rodiče samoživitelé mají/ jak je už teď stát podporuje. Domluvila jsem se s ním i na konkrétních modelových případech, jak by se zálohované výživné projevilo v rozpočtu samoživitele (jestli si polepší nebo naopak přijdou o jiné dávky apod.).

Pokud jako přímý účastník mohu posoudit, tak ze všech prezentací a diskusních příspěvků právě prezentace oněch modelových situací zaujala priátku Richterovou asi nejvíce. Já jsem však nevěřícně zkoprněl už při prvním „slejdu“, protože obsahoval informaci, že asociální ministerstvo práce chystá a bude financovat mediální kampaň, která má propagovat, že „placení výživného je normální“. 

Srát na nějaké pancharty rozvedených rodičů, kteří jsou v obtížné životní situaci. To raději pustíme nějakou korunu ze státního rozpočtu servilním novinářským kanáliím. Až těchto obludných rozměrů dnes dosahuje pracovní náplň přeplacených úředníků na ministerstvech. 

Tady ale nikdo nezpochybňuje morální a zákonnou povinnost rodičů podílet se na výživě nezaopatřených dětí.

Už od roku 2008, kdy jsem chtěl spolu s dalšími rozvedenými otci pohovořit s tehdejším ministrem asociálního ministerstva práce zmrdem Nečasem (více ZDE), se mi stále nedostalo odpovědí na některé otázky. Jsou na té ceduli v parvém dolním rohu následujícího obrázku.

Jistě tedy uznáte, že nešlo nevyužít příležitost položit tyto otázky největšímu expertovi, kterým asociální ministerstvo práce disponuje. Otázka, proč jsou při posuzování sociální potřebnosti dítěte do příjmů rodiny započítávány příjmy nových partnerů rozvedených rodičů, kteří k dětem z předchozího manželství nemají absolutně žádnou vyživovací povinnost, byla moderátory semináře velmi rázně odmítnuta. Na otázku, proč se při posuzování sociální potřebnosti rozvedeným matkám do příjmů započítává výživné a rozvedeným otcům se od jejich příjmů vyplacené výživné neodečítá, se tak už nedostalo.

Po několika dalších referátech vcelku spokojené opustily seminář obě živoucí opatrovnické fosílie neboť pochopily, že se v dohledné době rozhodně nechystají žádné změny zrůdného opatrovnického systému a jejich další vůči otcům nenávistnou činnost tak nic neohrožuje, byť Ministerstvo nespravedlnosti údajně připravuje metodický pokyn na vtělení Cochemského modelu do stoliční praxe. 

Když víme, co v metodickém pokynu na sjednocování rozhodování soudních stolic o výživném zbylo z rakouských tabulek výživného a jak se ten pokyn podařilo vtělit do stoliční praxe, tak tohle byl jeden z těch lepších vtipů toho dne.

 

Pokračování příště  

—————

Zpět


HLEDEJ NA ADIKII

Použijte funkci 

HLEDAT zadáním klíčového slova.

 


KONTAKT ADIKIA

infoadikia@seznam.cz


ADIKIA PŘEDSATVUJE

ministr nespravedlnosti vylosovaný přes noc z klobouku

SIMSALA BIM

JUDr. Jan Kněžínek, Ph.D.

pro zvětšení klikni na obrázek


ADIKIA PŘESDATVUJE

ministryně asociálního ministerstva práce

Dipl.-Pol. Jana Maláčová, MSc.

pro zvětšení klikni na obrázek


ADIKIA PŘEDSTAVUJE

justiční rekordmanka

ing. Taťána Malá

CELÝCH 13 DNŮ

byla v čele

Ministerstva nespravedlnosti

pro zvětšení klikni na obrázek

písnička

CONTROL(k)A





STOLICE SOUDNÍ STOLICE

JUDr. Libuna Kantůrková
sdružení rodinněprávních a opatrovnických soudců

„Proč mám mít ekonomické vzdělání?“
(video ZDE čas 49:00)
*******************************

Mgr. Daniela Zemanová
prezidentka Soudcovské unie (zástěrka pro nelegální odborové hnutí soudních stolic)

„V demokratické společnosti je kritika v rozporu s Ústavou ČR.“
(více ZDE)
*******************************

JUDr. Pavel Rychetský
Capo di Tutti Capi (šéf šéfů)

„Je taková vžitá tradice, upřednostňovat v těchto sporech skutečně matky dětí."
klausule rebus kokotibus

Ústavní soud posuzuje rozhodnutí vydané na základě skutkového stavu starého v průměru dva, tři roky, místo aby ti účastníci znovu požádali soud o přehodnocení.“
(více ZDE)