11.09.2018 14:46

Pirátům naservírováno na stříbrném podnosu

Spoluautor Charty práv výživou povinných rodičů 2017 oslovil pirátskou poslankyni Olgu Richterovou, která jako jediná přistupuje k otázce výživného bez zbytečně přepjatých emocí a s jistou dávkou obezřetnosti. 

Její vystoupení v Poslanecké sněmovně při prvním četní návrhů zákonů o náhradním výživném. 

Děkuji za slovo. Vážené kolegyně, vážení kolegové, dnes je tu spousta dlouhých proslovů k zálohovému a náhradnímu výživnému. Za Piráty myslím mohu být velmi stručná.

Podporujeme diskuzi o téhle problematice. I ze zkušeností osobních mezi námi dobře víme, že to je palčivá věc, že neplacení výživného je něco, co nejenom že postihuje děti, ale také ještě obrovským způsobem zatěžuje vztahy mezi těmi dvěma bývalými partnery, mezi tím, který se neustále jaksi doprošuje zaplacení a je v obrovské tísni, a tím druhým, který třeba nemá, rezignoval na to, že by se to dalo nějak řešit, a možná že by nějaká úprava mohla pomoci i tomu, aby právě ty vztahy byly korektnější. Nicméně, a to je ten veliký otazník, nemáme v podkladech, které jsme obdrželi, relevantní data, počty k tomu, kolik je situací, kdy skutečně neplacení výživného visí v nějakém meziprostoru, a potřebovali bychom pro své rozhodnutí alespoň nějaké konkrétnější vyčíslení.

Ještě jedna poznámka. Ministerstvo spravedlnosti zpracovávalo poměrně obsáhlou analýzu, v níž je zálohové výživné také zmiňováno, a ani v té analýze čísla nejsou. Tak já bych, samozřejmě to pošlu i jako konkrétní dotaz na ministerstvo, ale apelovala bych na to, abychom před druhým čtením měli i co nejúplnější podklady, co se týče té skutečné potřebnosti a reálných dopadů. Jinak samozřejmě ta problematika je složitá a důležitá. Děkuji.

Do dopisu tedy byly poskládány všechny nejnovější články z Adikie, které popisují katastrofální stav okolo vyměřování výživného jen podle momentální nálady soudních stolic a důkazy o zamlžování či dokonce sprostém lhaní ze strany státních orgánů či různých parazitů na neštěstí dětí z rozvedených rodin.   

Vážená paní poslankyně,

zaujalo mě vaše vystoupení v Poslanecké sněmovně při prvním četní návrhů zákonů o náhradním (zálohovaném) výživném. Na rozdíl od jiných řečníků přistupujete k neplacení výživného bez předsudků a zbytečných emocí. Nikdo nepochybuje, že situace rozvedených či svobodných matek je složitá, ale neustálým opakováním těchto problémů se nic nevyřeší. Jako jediná jste si také všimla, že odůvodnění navrhovaných zákonů o náhradním (zálohovaném) výživném je opřeno o pofidérní statistické údaje a stejné nesrovnalosti obsahuje i analýza vypracovaná Ministerstvem spravedlnosti.

Dovoluji si vám předložit celou řadu důkazů, že se skutečně jedná o naprosto zavádějící či dokonce lživé informace, které odvádějí pozornost od vyřešení problému s neplacením výživného.

Zálohové výživné z hlediska ústavnosti 

https://www.adikia.cz/news/zalohove-vyzivne-z-hlediska-ustavnosti-dopis-poslancum/

Podle policejních statistik 40 % rodičů neplatí řádně výživné

 https://www.adikia.cz/news/podle-policejnich-statistik-40-rodicu-neplati-radne-vyzivne/

Neplacení výživného je horší, jak zabít matku a jednoho ze synů

https://www.adikia.cz/news/neplaceni-vyzivneho-je-horsi-jak-zabit-matku-a-jednoho-ze-synu/

Soudní stolice falšují data o výživném

https://www.adikia.cz/news/soudni-stolice-falsuji-data-o-vyzivnem/

Düsseldorfské tabulky 2018

https://www.adikia.cz/news/dusseldorfske-tabulky-2018/

Prohlášení charty práv výživou povinných rodičů

 https://www.adikia.cz/news/prohlaseni-charty-prav-vyzivou-povinnych-rodicu/

Věřím, že vám i dalším kolegům z Pirátské strany tyto informace pomohou rozšířit obzor o problému s neplacením výživného, zaujmout k návrhům zákonům o náhradním (zálohovaném) výživném objektivní názor a hlavně přijít se smysluplným řešením negativního společenského jevu, jakým je neplacení výživného. 

Luboš Meszner

spoluautor a signatář Charty práv výživou povinných rodičů 2017

 

Dobrý den,

děkuji za poskytnutí podkladů pro další rozhodování

v Pirátech se snažíme o věcnou argumentaci vždy,

těší mě, že to je vidět.

S pozdravem

 

Olga Richterová

místopředsedkyně České pirátské strany

místopředsedkyně Výboru pro sociální politiku PS PČR

Okamura také sliboval. Tož se necháme od Pirátů překvapit. 

—————

Zpět


HLEDEJ NA ADIKII

Použijte funkci 

HLEDAT zadáním klíčového slova.
 

 


KONTAKT ADIKIA

infoadikia@seznam.cz


ADIKIA PŘEDSATVUJE

ministr nespravedlnosti vylosovaný přes noc z klobouku

SIMSALA BIM

JUDr. Jan Kněžínek, Ph.D.

pro zvětšení klikni na obrázek


ADIKIA PŘESDATVUJE

ministryně asociálního ministerstva práce

Dipl.-Pol. Jana Maláčová, MSc.

pro zvětšení klikni na obrázek


ADIKIA PŘEDSTAVUJE

justiční rekordmanka

ing. Taťána Malá

CELÝCH 13 DNŮ

byla v čele

Ministerstva nespravedlnosti

pro zvětšení klikni na obrázek

písnička

CONTROL(k)A