24.03.2016 14:45

Věznice jsou opět přeplněné

To říká veřejná ochránkyně nezačlenitelných cikánů a  kozomrdů Šabatová a podivuje se nad tím, že v zemích bývalého západního bloku je výrazně nižší počet uvězněných osoba v přepočtu na počet obyvatel než u nás a v zemích bývalého východního bloku. Mimochodem stejné je to, i pokud jde o počet soudců na počet obyvatel.

Stačí se však podívat do statistiky pravomocně odsouzených osob a ten „záhadný“ rozdíl je hned na první pohled zcela jasný, kdy se celosvětově raritní trestný čin zanedbání povinné výživy v loňském roce posunul už na třetí místo v žebříčku nejčastěji spáchaných trestných činů a oproti předchozím rokům předhonil dokonce i „Mařku“. 

  odsouzeno nepodmíněný trest
§ 205 Krádež  15 091 4 075
§ 274 Ohrožení pod vlivem návykové látky 12 146 326
§ 196 Zanedbání povinné výživy 8 563 763
§ 337 Maření úředního rozhodnutí 7 941 2 311

Úplný přehled o pravomocně odsouzených fyzických osobách v roce 2015 podle paragrafů ZDE

Úplný přehled o pravomocně odsouzených fyzických osobách v roce 2014 podle paragrafů ZDE

Podle Českého statistického úřadu mají dvě třetiny zaměstnanců mzdu nižší, než je celostátní průměr.  Minimální mzda je nižší než sociální dávky. Tisíce lidí je ožebračováno exekutorsko-advokátní mafií.  Za tohoto stavu tedy asi jen těžko může někoho překvapit, že se na prvním místě umístil trestný čin Krádež a tento trestný čin má tak vysokou recidivu.  Poctivou prací totiž zbohatnout nelze a mnohdy ani slušně uživit rodinu. To však pochopitelně nikoho neopravňuje krást druhému majetek.  Druhé místo a čtvrté místo tohoto žebříčku zase jasně ukazuje, že silniční bodový systém je pouze buzerace slušných řidičů, kteří si zapomenou zapnout bezpečnostní pás (čímž ohrožují sebe samotné) či na přehledném úseku silnice (nejčastěji při výjezdu z obce nebo z kopce dolů) mají těžkou nohu na plynovém pedálu a skutečně vysoce společensky nebezpečným ožralům a feťákům za volantem je tento systém úplně u prdele.  Ani tomu se však nelze divit, když naše přebujelá justice z 12 146 pro společnost takto vysoce nebezpečných lidí poslala za mříže jen 326 osob a k přísnějšímu trestu uvězněním přistupuje ve větším počtu až když ožrala či feťák jezdí bez řidičáku a maří tím předchozí mírný podmíněný trest.  

Oproti roku 2014 se sice mírně snížil počet odsouzených rodičů za naplacení výživného z 10 107 na 8 563, avšak v porovnání s tím výrazně stoupl počet uvězněných rodičů z 597 na 763, ačkoliv jsou pro společnost absolutně neškodní. Z celkového počtu 8 563 osob odsouzených za neplacení výživného bylo 1012 žen. V roce 2014 to bylo 1 123 žen, avšak při vyšším počtu odsouzených rodičů.  Za situace, kdy jsou děti navzdory skutečnému zájmu dětí (viz. nová lidsko-právní pohádka ZDE) v drtivé většině případů svěřovány do výlučné péče matek, kterým není výživné určováno, jsou na tom statisticky matky s platební morálkou daleko hůře než otcové. Je však korektní uznat, že rozhodovací zlovůle při vyměřování výživného stále častěji dopadá i matky. Nikoliv náhodou tedy před časem předsedkyně ukřivděných matek Asenová tak v pořadu Držte hubu s Jlíkovou horovala za uzákonění pravidel na výpočet výživného.

Veřejná ochránkyně nezačlenitelných cikánů a  kozomrdů Šabatová si překvapivě uvědomuje, že uvěznění je nejdražší způsob trestu. Bohužel už ale neříká, že jde nelidské chování státu vůči potřebným dětem, kdy jeden měsíc uvěznění pro společnost nijak nebezpečného rodiče (převážně otce) nás stojí destinásobek průměrného výživného a potřebné děti nedostanou ani korunu. Většina nepodmíněných trestů za neplacení výživného je v délce jednoho roku a jen samotné uvěznění dalších 763 rodičů tak daňové poplatníky přijde na 274 960 000 Kč.

Na ministerstvu nespravedlnosti bude zasedat komise, která se má problémem přeplněných věznic zabývat. Na to ale není potřeba vytvářet nějaké komise a stačí přijmout zákon o výživném, který by zabránil rozhodovací libovůli soudních stolic při rozhodování o výživném a zrušit nesmyslný a celosvětově raritní trestný čin zanedbání povinné výživy.

Adikia připravila podklady na objasnění „záhadného“ nepoměru uvězněných osob a je už pouze na rozvedených otcích, ale především na všech těch otcovských spolcích, které se tak udatně bijí za práva rozvedených otců, aby s tím dále pracovali a použili to ve svůj prospěch. Každou takovou aktivitu Adikia velice ráda zveřejní.

Tak šup do práce! Nikdo jiný to za vás neudělá!

 

Když někdo vypadá jako kráva a mluví jako kráva, nemusí to být kráva, ale Ombudsmáňa

—————

Zpět




PETICE ZA ZÁSADNÍ REFORMU JUSTICE 
a nejen to


ADIKIA PODPORUJE


Vychytávka na vyhledávání soudních jednání, která přebírá informace z aplikace InfoJednání

Hledej ZDE

 


ZÁKLAD PRÁVA ČR

Teorie relativity práva

Spravedlnost je abstraktní pojem, který se dokáže v konkrétním případě projevem českého soudce naprosto vytratit.

E = mc3

Vice ZDE