26.02.2015 11:13

Vyšší odpočet pro rozvedené otce

Že by už konečně někomu došlo, že zákon o dani z příjmu je zjevně diskriminační, kdy pouze rodič pečující o dítě může uplatnit odpočet daně na dítě (daňový bonus), přestože druhý rodič (zde převážně rozvedený otec) péči o dítě vynahrazuje plněním výživného? Tak toho se rozhodně nemusíte „obávat“, protože české soudruhy v talárech zajímá pouze „diskriminační“ výpočet jejich již tak nehorázných platů a platy rozvedených otců jsou jim zcela u prdele. V sousedním Německu je to přesně obráceně a tamní soudci pravidelně upravují pravidla pro výpočet výživného. Na rozdíl od českých soudruhů v talárech však výživné neustále nenavyšují od původní částky (viz. Soudcovské tabulky), ale zvyšují „životní minimum“ rozvedeného otce, které mu musí zůstat po zaplacení výživného a to i za cenu snížení původně vypočítaného výživného.  

Odpočet (Selbstbehalt) dle německé Wikipedie:

V právu o výživném je plátci výživného poskytnut odpočet, aby měl dostatek peněz na své vlastní životní náklady.

Düsseldorfské tabulky 2015

Od 1. ledna 2015 se pro výdělečně činné odpočitatelná částka zvyšuje na 1 080 EUR měsíčně a pro nevýdělečně činné na 880 EUR.  

Komu z vás po zaplacení výživného zůstane na vlastní životní náklady 29 160 Kč?!

Düsseldorfské tabulky 2015

V jednotlivých případech se může odpočet dokonce dále zvyšovat. Jako například, když otec prokáže, že za vyhrazený obnos na nájemné nenalezne ubytování.

No tak to se nás opravdu netýká, protože ubytování v kriminálu za neplacení výživného tuto částku skutečně nepřesahuje.

Více informací najdete v článku Düsseldorfské tabulky 2015.

—————

Zpět




PETICE ZA ZÁSADNÍ REFORMU JUSTICE
a nejen to


ADIKIA PODPORUJE